Na hlavný obsah

Rusko plánuje pritvrdiť, v tomto roku pravdepodobne uskutoční rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine

Vladimir Putin sa bude chcieť naďalej zmocniť ukrajinských regiónov

Rusko plánuje pritvrdiť, v tomto roku pravdepodobne uskutoční rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Rusko pravdepodobne plánuje v tomto roku rozsiahlu ofenzívu. Pokúsi sa počas nej ovládnuť štyri ukrajinské regióny, ktoré už skôr označilo za svoju súčasť, napísal v piatok (19. 1.) britský portál Financial Times.

Konečným cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina pritom zostáva ovládnutie Ukrajiny a podrobenie si jej obyvateľstva, uviedol portál. Odvoláva na svoje zdroje a novo odtajnené americké spravodajské dokumenty, ktoré mali jeho novinári možnosť preštudovať.

Rozsiahlu ofenzívu Rusko možno plánuje už v lete, oznámili denníku nemenovaní ukrajinskí predstavitelia z bezpečnostného sektora. Jej cieľom bude ovládnuť zvyšné časti Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Už v auguste 2022 ich ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil za súčasť Ruska.

Vylúčený nie je ani scenár, keď sa Rusko pokúsi o ovládnutie druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova alebo aj Kyjeva, napísal denník v článku s názvom „Aktívna obrana: ako Ukrajina plánuje prežiť rok 2024“.

Západní predstavitelia sa podľa Financial Times domnievajú, že práve stratégia silnej „aktívnej obrany“ by Ukrajine umožnila upevniť počas tohto roka svoje sily a pripraviť sa na nasledujúci rok, keď by mala nová ukrajinská protiofenzíva väčšiu šancu na úspech.

Portál v tejto súvislosti tiež pripomenul správu estónskeho ministerstva obrany z decembra, podľa ktorej by sa Ukrajina mala vrátiť k pokusom o ofenzívu až v roku 2025. V tomto roku by sa podľa tohto estónskeho hodnotenia mala sústrediť na „strategickú obranu“.

To by jej a jej spojencom poskytlo čas na posilnenie priemyselnej základne, výcvik rezerv alebo zvýšenie výroby delostreleckých zbraní.

K tejto stratégii podľa denníka Ukrajinu presviedča aj Washington. USA sa podľa FT domnievajú, že namiesto pozemnej ofenzívy by sa Ukrajina mala teraz sústrediť na udržanie súčasných pozícií.

Rusko má výhodu v počte vojakov aj zbraní

Podľa dát britského denníka a Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdiá (IISS) má Rusko v súčasnosti značnú výhodu ako v počte vojakov, tak aj v množstve zbraní.

Kým Ukrajina má necelých 700 000 aktívnych vojakov, Rusko ich má k dispozícii bezmála 1,2 milióna a Moskva má tiež značnú prevahu v počte stíhačiek, vrtuľníkov, tankov a ďalších obrnených i vojnových plavidiel, uviedol denník.

Ďalšou výzvou pre Ukrajinu je nová mobilizácia. Ukrajinské armádne vedenie požiadalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nariadil mobilizáciu ďalšieho zhruba pol milióna vojakov. Zelenskyj sa však podľa britského portálu zdráha urobiť takýto nepopulárny krok v čase, keď jeho obľuba medzi voličmi podľa prieskumov slabne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet