Na hlavný obsah

Schvaľovanie streľby a vyhrážanie nerieši len česká polícia. Obvineniu čelí 19-ročný Košičan, odhalili aj mladú Nitrianku

Mladík z východu je v rukách polície.

Schvaľovanie streľby a vyhrážanie nerieši len česká polícia. Obvineniu čelí 19-ročný Košičan, odhalili aj mladú Nitrianku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Základná škola v Gelnici čelila vyhrážkam, že sa stane terčom streľby ako v Prahe. Žiačke tejto školy sa na sociálnej sieti vyhrážal 19-ročný Košičan. Výhražný e-mail prišiel aj na Základnú školu v Nitre. Páchatelia sú už v rukách polície.

Na Silvestra dostala školáčka z Gelnice na sociálnej sieti takýto odkaz: “To mi je jedno, že celá škola. Ja si beriem ostrú zbraň, mne nerobí problém tam strieľať, stane sa to, čo v Prahe.” Desivej správe predchádzala skupinová komunikácia viacerých detí s páchateľom.

“Vyhrážanie, veľmi nebezpečné, dostali naše deti, ktoré komunikovali s cudzím človekom na sociálnej sieti. Tá hlasová správa prišla konkrétne jednému dieťaťu, ktoré sa zľaklo a posúvalo potom tú správu medzi rovesníkmi,” priblížila riaditeľka základnej školy v Gelnici Bibiana Krajníková.

Nebezpečnému vyhrážaniu žiakom na Spiši a v Nitre sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovali redaktorky Katarína Vítková, Marie Balážová Melníková a redaktor Miroslav Lyko:

Deti si túto informáciu nenechali pre seba a hneď po prázdninách sa zdôverili učiteľom a dostala sa až k riaditeľke školy. Tá okamžite zalarmovala políciu.

“Policajti z Gelnice obvinili z prečinu šírenia poplašnej správy 19-ročného Košičana, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Zároveň sa bude skúmať aj duševný stav obvineného muža,” uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Deti Košičana videli počas prázdnin

Mladý Košičan si nevedno prečo vytypoval teritórium Gelnice. Pohyboval sa aj na tunajšom zimnom štadióne. Deti ho viackrát videli počas vianočných prázdnin na verejnom korčuľovaní.

“Bol to veľmi zvláštny človek, mal pri sebe na korčuľovanie nezvyklé pomôcky. Mať pri sebe lovecký nôž, keď idem korčuľovať, asi nie je dosť bežné,” skonštatovala Krajníková.

Situácia v Nitre

Podobná situácia sa stala aj v Nitre. Na tamojšiu Cirkevnú školu sv. Marka prišiel pred Vianocami výhražný mail. Autorka v ňom tvrdí, že škola neriešila jej šikanovanie. Hrozila, že príde do školy so zbraňou a všetkých postrieľa.

Polícia vypátrala, že za e-mailom je 20-ročné dievča z Nitry. Tragická masová streľba v Prahe inšpirovala viacerých ľudí k takýmto vyhrážkam aj v Českej republike. 

„Forma napodobovania alebo inšpirácie strelcom je pomerne veľká. Za sledované obdobie od 21. 12. mám 165 činov. Ide o komentáre na sociálnych sieťach, vyhrážanie sa streľbou a podobne,“ informoval námestník policajného prezidenta ČR Tomáš Kubík.

Policajti z Českej republiky až v 93 prípadoch začali trestné stíhanie. Najviac skutkov sa deje v Prahe, potom v Moravsko-sliezskom kraji a vzápätí v Ústeckom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny