Na hlavný obsah

Poľskí autodopravcovia pozastavili blokádu hraníc s Ukrajinou. Kolóny na východe Slovenska pretrvávajú

Organizátori chcú dať novej vláde viac času na prácu.

Poľskí autodopravcovia pozastavili blokádu hraníc s Ukrajinou. Kolóny na východe Slovenska pretrvávajú
Foto: RTVS

Poľskí kamionisti zastavili blokádu hraničných priechodov s Ukrajinou. Dohodli sa na tom s vládou. Priechody Korczowa, Hrebenne a Dorohusk zostanú otvorené do 1. marca. Kolóny sa v dôsledku poľskej blokády vytvorili aj na slovensko-ukrajinskej hranici. Dopravu budú spomaľovať ešte niekoľko dní.

Poľskí autodopravcovia blokovali hraničné priechody s Ukrajinou od začiatku novembra. Nepáčilo sa im, že ukrajinské spoločnosti nepotrebujú na činnosť v Európskej únii rovnaké povolenia ako firmy z členských štátov. K protestom autodopravcov sa na vyše mesiaca pridali aj poľskí poľnohospodári.

„Máme dohodu, ktorú očakávali poľskí dopravcovia mnohí podnikatelia, Európska komisia aj Ukrajina,“ uviedol poľský minister infraštruktúry Dariusz Klimczak.

Viac o situácii na cestách zisťovali v relácii Správy RTVS redaktorky Petra Vrablicová a Lucia Benetinová:

„Ministerstvo infraštruktúry pripraví nový návrh zákona, ktorý bude upravovať požiadavky dopravcov,“ informovala gubernátorka Podkarpatského vojvodstva Teresa Kubas-Hulová.

„Dohodli sme sa na určitých podmienkach a dáme vláde čas na prácu, pretože je to nová vláda,“ vyjadril sa jeden z organizátorov blokád Tomasz Borkowski. Obe strany čakajú intenzívne rokovania.

Ak sa nedohodnú, kamionisti opäť zablokujú hraničné priechody. Ukrajina upozorňuje, že blokády komplikujú fungovanie jej hospodárstva. Pre ruskú inváziu musia väčšinu tovarov vyvážať cestnou a železničnou dopravou.

Hraničný priechod Vyšné Nemecké

„Kontrolné stanovištia fungujú opäť naplno. V Krakovci a v Ravskej Rusi prekročilo hranicu na Ukrajinu v priemere 250 nákladných vozidiel,“ ozrejmila hovorkyňa pohraničných jednotiek vo Ľvovskej oblasti Oleksandra Kuchkovska.

Aby sa ukrajinskí vodiči vyhli problémom, využívali trasy cez Slovensko. Mestá a obce na východe Slovenska naďalej trápia siahodlhé kolóny kamiónov. Ukrajinskí kamionisti smerujú na náš jediný hraničný priechod pre nákladnú dopravu – Vyšné Nemecké.

Colníci dokážu na hraničnom priechode vyriešiť len okolo desať kamiónov za hodinu. Kolóny začínajú už na Diaľnici D1 a odstavených je na Zemplíne takmer 800 kamiónov. Aj keď poľskí autodopravcovia prestali blokovať hraničné priechody v Poľsku, potrvá ešte tri až štyri dni, kým ukrajinskí dopravcovia prejdú na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko