Na hlavný obsah

Pôrodnici na Liptove hrozí zánik, majú však plán na jej záchranu

Pripravili pre ne aj modernejšie priestory.

Pôrodnici na Liptove hrozí zánik, majú však plán na jej záchranu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pôrodnici v Liptovskom Mikuláši hrozí zánik. Každý rok tam klesá počet zákrokov. Budúce mamičky chcú prilákať novými spôsobmi vedenia pôrodu. Pripravili pre ne aj modernejšie priestory.

Lôžko s veľkou fototapetou prírody, špeciálne kreslo a voňavé oleje na aromaterapiu – takto vyzerá izba, kde žena čaká na prirodzený pôrod. Sama alebo s blízkymi, bez zásahu lekára.

„Snažíme sa viesť pôrody na prianie pacientiek čo najviac konzervatívne. Príde na pôrodný sál na posledných niekoľko minút a rodí v polohovateľných kreslách v polohe, akú si vyberie,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia LNsP L. Mikuláš Oldřich Drahovzal.

Plánu na záchranu pôrodnice v Liptovskom Mikuláši sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

Záujem rodičiek je prvoradý. Vlani mali približne 500 pôrodov. V optimalizácii siete nemocníc pôvodne počítali len s tými, ktoré majú viac ako 800 pôrodov ročne. Rezort zdravotníctva nevylučuje zmenu.

„Čo sa týka optimalizácie, už bola schválená a v nej sa bude ďalej pokračovať. Programy, ktoré sú schválené v nemocniciach, treba ešte doladiť. Treba možno ešte nastaviť počty vyšetrení, ktoré sa robia, ešte tieto veci sa budú dolaďovať,“ priblížil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva (MZ) Ladislav Slobodník.

Menšia pôrodnica v Ružomberku

Menšia pôrodnica je asi 30 kilometrov ďalej – v Ružomberku. Je však vo väčšej nemocnici, a tak sa udrží.

„Z hľadiska personálneho zabezpečenia, materiálneho vybavenia, potrieb, ktoré tu sú, a komplikácií pri preprave pacientov, očakávam, že sa nájde dostatok argumentov, aby sme presvedčili kompetentných, že nemocnica by mala minimálne v tomto móde, ako je teraz, poskytovať tie služby aj do budúcnosti,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Liptovskomikulášska nemocnica je zatiaľ v prvej – najnižšej kategórii, bez pôrodnice.

„Nemocnica posielala v spolupráci so Žilinským krajom pripomienky k tomuto zaradeniu, budú vyhodnocované. Ale bez ohľadu na to, ako to dopadne, my máme garanciu, že programy, ktoré tu fungujú, budú fungovať aj ďalej,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

„Jednotka ako nemocnica to bude, má plno doplnkových programov dvojkového typu. A keď sa splnia tie optimalizačné kritériá, ktoré pre tieto doplnkové programy platia, tak sa tieto programy budú plniť,“ skonštatoval Slobodník.

Vynovená pôrodnica v Liptovskom Mikuláši by tak mohla naďalej fungovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny