Na hlavný obsah

V žiarskej pôrodnici chýba kmeňový personál. Jej činnosť prerušia na niekoľko mesiacov

Oddelenie čelí nedostatku zamestnancov dlhodobo.

V žiarskej pôrodnici chýba kmeňový personál. Jej činnosť prerušia na niekoľko mesiacov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre nedostatok personálu pozastaví pôrodnica v Nemocnici Agel Žiar nad Hronom od 15. decembra svoju činnosť na obdobie troch mesiacov. Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová, starostlivosť o rodičky z regiónu bude kapacitne zabezpečená v nemocniciach vo Zvolene a Leviciach.

„Ak sa podarí získať dostatočný počet kmeňových atestovaných lekárov potrebných na zabezpečenie plynulej prevádzky oddelenia, činnosť pôrodnice bude okamžite obnovená,“ uviedol predseda predstavenstva Agel a Agel SK Michal Pišoja.

Podľa jeho slov je snahou skupiny Agel zachovať spomínanú pôrodnicu, avšak gynekologicko-pôrodnícke oddelenie žiarskej nemocnice dlhodobo čelí nedostatku kmeňového personálu s potrebnou kvalifikáciou.

Dodal, že chýbajúci personál sa spoločnosti napriek maximálnej a intenzívnej snahe v uplynulom období nepodarilo doplniť. „V záujme poskytovania zdravotnej starostlivosti bez ohrozenia pacientiek sme preto v tejto chvíli nútení dočasne pozastaviť jej činnosť. Počas tohto prechodného obdobia urobíme všetko pre stabilizáciu personálnej situácie,“ podotkol Pišoja.

Gynekologická ambulancia ostáva

Gynekologická ambulancia v nemocnici bude fungovať v nezmenenom režime aj po dočasnom uzavretí pôrodnice. Zároveň bude registrovať budúce mamičky na pôrod v ktorejkoľvek inej pôrodnici, aj v spomínaných nemocniciach v Leviciach a Zvolene.

Rodičkám je spoločnosť pripravená pomôcť aj transportom do inej vybranej pôrodnice, aj keď nebude súčasťou skupiny Agel.

Pišoja verí, že prilákať kvalifikovaný personál pomôžu aj plánované investície do nemocnice. Spoločnosť totiž v úvode nového roka plánuje začať s reorganizáciou nemocnice, ktorá bude spojená s investíciou do rekonštrukcie a materiálneho vybavenia s cieľom zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfort pre pacientov a vytvoriť lepšie pracovné prostredie pre zamestnancov.

Primátor zvolá mimoriadne zastupiteľstvo

Dočasné pozastavenie prevádzky žiarskej pôrodnice vníma primátor Žiaru nad Hronom a krajský poslanec Peter Antal ako veľmi nešťastný krok.

Zároveň avizuje zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré by sa malo venovať prehodnoteniu zmluvného vzťahu kraja. Ten je vlastníkom nemocničných budov v Žiari nad Hronom so spoločnosťou Agel, prevádzkujúcou žiarsku nemocnicu.

„Trváme na tom, že sa bude otvárať zmluva, ktorá je dnes uzatvorená, lebo BBSK nie je jedno, aký rozsah zdravotnej starostlivosti sa poskytuje v nemocniciach v jeho vlastníctve,“ podotkol pre TASR Antal.

Podľa jeho názoru je aktuálna zmluva o prenájme budov všeobecná a nedefinuje, aká zdravotná starostlivosť sa má v nemocnici poskytovať. „Budeme trvať na tom, aby do zmlúv bolo doplnené, ako chceme vidieť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v našich nemocniciach,“ poznamenal s tým, že ide stále o majetok BBSK.

„Dnes podávam na BBSK žiadosť podpísanú dostatočným počtom poslancov na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva,“ dodal primátor. Konať by sa malo vo štvrtok 21. decembra v Žiari nad Hronom.

Zatvorenie pôrodnice vníma naďalej ako zlé rozhodnutie a trvá na tom, aby bola jej činnosť obnovená do troch mesiacov.

Zastupiteľstvo BBSK vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu ešte v novembri. Krajskí poslanci vtedy na rokovaní zastupiteľstva schválili podporné uznesenie. Nesúhlasia v ňom s dočasným pozastavením prevádzky pôrodnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny