Na hlavný obsah

Pre pôvodných obyvateľov je božstvom, pre turistov lákadlom. Jazero Titicaca však postupne vysychá

Vody je v ňom čoraz menej.

Pre pôvodných obyvateľov je božstvom, pre turistov lákadlom. Jazero Titicaca však postupne vysychá
Jazero Titicaca v Bolívii. Foto: RTVS

Južná Amerika má za sebou rekordne teplú a suchú zimu. Tá sa v oblasti skončila v septembri. V mnohých oblastiach krajiny nepršalo niekoľko týždňov. Priemerné teploty na niektorých miestach dosahovali až 15-stupňové odchýlky od dlhodobého normálu.

Na vine je mimoriadne silný tohtoročný jav El Niňo, ktorý znásobil efekt klimatickej zmeny. Hladina jazera Titicaca v Bolívii dosiahla v tomto roku rekordne nízke hodnoty. Vody je v ňom čoraz menej.

Pre pôvodných obyvateľov je posvätným božstvom, dnes láka turistov z celého sveta. Titicaca je najvyššie položeným splavným jazerom na svete.

Ani nadmorská výška viac ako 3 800 metrov ho však neochráni pred rastúcimi teplotami na Zemi. Tie spôsobujú mimoriadne silný výpar vody. „Hladina klesá rýchlo. Centimeter za centimetrom,“ povedal pracovník zodpovedný za meranie hladiny vody v Titicace Fredy Aruquipa.

Vysychajúcemu jazeru v Bolívii sa v spravodajskom bloku RTVS Aktuálne :24 venoval redaktor Dávid Hrnko:

Do jazera priteká čoraz menej vody

Od jazera závisí život miestnych obyvateľov. Mnohí žijú v domoch postavených na slamených ostrovoch, ktoré plávajú na hladine a po jazere sa premávajú na člnoch. Vodami jazera farmári zavlažujú svoje polia a napájajú dobytok. Príroda im však zasadzuje tvrdé rany.

„Mám 50 rokov a ešte som nikdy nevidel jazero také vyschnuté. Veľmi sa nás to dotýka, pretože náš dobytok už nemá čo jesť a my sa nemôžeme plaviť na člnoch. Teraz musíme kráčať po dne. Naše polia vyprahli, pretože od minulého roka nepršalo a hladina vody veľmi klesla,“ priblížil miestny farmár Manuel Flores.

Jazero Titikaka a vodné plochy v okolí zásobujú najmä zrážky a voda z okolitých andských ľadovcov. V dôsledku horúčav, vysokého výparu a topenia ľadovcov do jazier priteká čoraz menej vody.

Úbytok vodných plôch za 23 rokov

Organizácia Amígos de la Naturaleza na základe svojich meraní informuje, že za posledných 23 rokov sa objem vodných plôch v Bolívii znížil o 39 percent.

„Má to viacero príčin a zdá sa, že im musíme čeliť všetkým. Z miestneho hľadiska tu máme známe príčiny ako odlesňovanie, požiare, ľudskú činnosť či priehrady. V globálnom meradle sú to klimatická zmena a fenomény ako El Niňo a La Niňa, ktoré spôsobujú povodne a suchá,“ vysvetlil zástupca manažéra pre monitoring a výzvy vo FAN Rodney Camargo.

Zmeny klímy ukrajujú z jazera čoraz viac. Ak by Titicaca úplne vyschla, znamenalo by to nielen veľké hospodárske škody, ale aj ekologickú katastrofu pre celý región.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet