Na hlavný obsah

Škandináviu zasiahli arktické mrazy: Stovky áut uviazli v závejoch na cestách

Mrazivá zima má prísť aj k nám.

Škandináviu zasiahli arktické mrazy: Stovky áut uviazli v závejoch na cestách
Stovky áut uviazli v závejoch snehu na ceste vo Švédsku. Foto: TASR/AP

Škandinávia pociťuje nástup mrazivej zimy. Arktický vzduch prináša do oblasti mimoriadne chladné počasie a sneženie. Na severe Švédska ortuť teplomera klesla najnižšie za posledné štvrťstoročie.

Severné časti Dánska zasiahlo výdatné sneženie, ktoré zavialo cesty. Hoci odhŕňače usilovne pracovali, sneh uväznil na diaľniciach desiatky áut. S jeho odstraňovaním pomáhala aj armáda.

Stovky áut ostali v závejoch aj na cestách v južnom Švédsku. Diaľnica E 22 medzi mestami Hörby a Kristianstad je zavalená snehom už dva dni. K uviaznutým vodičom museli vyjsť záchranári.

Chladnému počasiu v Európe sa vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Dávid Hrnko:

Fínsko je na kruté zimy zvyknuté, no teraz tam mráz prekvapil, keď stlačil ortuť teplomerov pod mínus 40 stupňov Celzia. V dedinke Kvikkjokk na severe Švédska teplota klesla až na mínus 43 a pol stupňa Celzia. Tak chladno nebolo v januári vo Švédsku posledných 25 rokov.

Švédske úrady uzavreli niekoľko mostov a zrušili trajektovú či vlakovú dopravu. Niektoré školy rovnako prerušili výučbu. Nízke teploty na severe krajiny poškodili elektrické vedenie. Mnohé domácnosti ostali bez prúdu.

Zima príde aj k nám

Chladné počasie bude v Škandinávii pretrvávať aj naďalej. Zima má podľa meteorológov v najbližších dňoch preniknúť aj na Slovensko.

„Citeľné ochladenie príde na naše územie už počas nedele (7. 1.). Dážď sa bude meniť od severu a severozápadu na sneženie aj v nižších polohách. Počas budúceho týždňa sa oblačnosť zmenší a za jasnej oblohy prituhnú mrazy,“ povedal meteorológ SHMÚ Pavol Zaujec.

V horských dolinách a kotlinách očakáva v strede budúceho týždňa teplota až pod mínus 20 stupňov Celzia. Na Slovensku sa začne takzvaná trojkráľová zima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet