Na hlavný obsah

Pri izraelskom nálete neďaleko Bejrútu zomrel vysokopostavený člen hnutia Hamas

Úder vykonali pomocou dronu.

Pri izraelskom nálete neďaleko Bejrútu zomrel vysokopostavený člen hnutia Hamas
Následky po výbuchu na predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Zástupcu šéfa politického krídla hnutia Hamas a vedúceho predstaviteľa tejto radikálnej palestínskej skupiny v Libanone Sálih Arúrí zahynuil v utorok (2. 1.) pri izraelskom vzdušnom údere na predmestí Bejrútu.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri bezpečnostné zdroje, správu krátko nato potvrdil aj Hamas. Izraelská armáda na otázku Reuters uviedla, že správy zahraničných médií nekomentuje. Libanonský premiér Nadžíb Mikátí útok odsúdil ako „ďalší zločin Izraela“.

„Mučenícka smrť podpredsedu politbyra Hamasu, šejka Sáliha Arúrího, pri sionistickom údere v Bejrúte,“ uviedlo hnutie vo vyhlásení, ktoré odvysielal jeho oficiálny kanál Aksá TV a ďalšie médiá.

Libanonská štátna tlačová agentúra krátko predtým oznámila, že po explózii spôsobenej dronovým útokom na južnom bejrútskom predmestí Dahíja zomreli štyria ľudia. Táto štvrť je podľa Reuters známou baštou libanonského islamistického hnutia Hizballáh, podporovaného Iránom.

Ak za útokom stojí skutočne Izrael, mohlo by to znamenať výraznú eskaláciu blízkovýchodného konfliktu, upozornila agentúra AP. Líder Hizballáhu Hasan Nasralláh sľúbil, že sa skupina pomstí za akýkoľvek izraelský útok na palestínskych predstaviteľov v Libanone.

Izrael vedie proti Hamasu vojnu v Pásme Gazy v odvete za brutálne útoky zo 7. októbra. Toto hnutie chce úplne zničiť. Niektorí izraelskí politici už skôr vyhlásili, že Izrael bude prenasledovať lídrov Hamasu aj v zahraničí a nielen na palestínskych územiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet