Na hlavný obsah

Desiatky ľudí, ktorí prežili októbrový útok Hamasu, žalujú izraelské bezpečnostné zložky

Žiadajú odškodné vyše 50 miliónov eur.

Desiatky ľudí, ktorí prežili októbrový útok Hamasu, žalujú izraelské bezpečnostné zložky
Na snímke radikáli z hnutia Hamas. Foto: TASR/AP

Štyri desiatky ľudí, ktorí prežili útok palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra, podali žalobu na izraelskú armádu, políciu a tajnú službu Šin Bet pre to, že nezabránili masakru na hudobnom festivale v izraelskom pohraničí.

Uvádza sa v nej okrem iného, že niekoľko izraelských dôstojníkov varovalo vopred, že v oblasti blízko Pásma Gazy by takúto hromadnú akciu nemali vôbec povoliť.

Informovali o tom denník Haarec a server The Times of Israel (ToI) s tým, že sťažovatelia tiež požadujú odškodné 200 miliónov šekelov (vyše 50 miliónov eur).

„Hamas zavraždil 364 účastníkov hudobného festivalu a 40 ďalších uniesol do Gazy, niektorých z nich prepustil, niektorí sa nezvestní. Mnoho ľudí utrpelo fyzickú a psychickú ujmu,“ uvádza sa v žalobe podanej v pondelok (1. 1.) na oblastný súd v Tel Avive.

Na festivale boli tisícky ľudí

Festivalu sa zúčastnilo okolo 3 500 ľudí. Mnohí prežili vďaka tomu, že sa schovali pod mŕtve telá ostatných mladých ľudí.

Trvalo niekoľko hodín, kým dorazila pomoc. V rovnakom čase totiž palestínski ozbrojenci prepadli niekoľko kibucov v oblasti, kde vraždili ďalších civilistov. Celkovo si útok zo 7. októbra vyžiadal okolo 1 200 obetí.

Na bezpečnosť niekoľkodňového festivalu dohliadalo podľa ToI len 27 policajtov, väčšina z nich nemala dlhé zbrane, ako je to pri akciách blízko hraníc s Pásmom Gazy vyžadované.

Podľa žaloby niekoľko dôstojníkov izraelskej armády s oblastnou divíziou varovalo pred povolením tejto akcie blízko hraníc s Pásmom Gazy.

Upozorňovali tiež na to, že festival sa koná v čase židovského sviatku, ktorý ide množstvo vojakov oslavovať domov.

„V noci zo 6. na 7. októbra sa uskutočnili najmenej dve armádne hliadky kvôli neobvyklým incidentom na hranici s Pásmom Gazy. Jedna okolo polnoci a jedna okolo tretej ráno, teda niekoľko hodín pred útokom Hamasu,“ uvádza tiež žaloba. Podľa nej mal byť preto festival okamžite zrušený a na miesto mali byť vyslaní ďalší policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet