Na hlavný obsah

Pri Nitre vznikla čierna skládka s nebezpečným odpadom

Niekto tam vysypal eternitové dosky, ktoré obsahujú azbest.

Pri Nitre vznikla čierna skládka s nebezpečným odpadom
Skládka azbestu v Nitre. Foto: RTVS

Pri Nitre vznikla čierna skládka s nebezpečným odpadom. Niekto tam vysypal polámané eternitové dosky, ktoré obsahujú azbest. Na ich likvidáciu treba špecializovanú firmu, čo znamená náklady navyše. Práve preto sa ľudia tohto materiálu často zbavujú nelegálne. Nebezpečný je najmä pri nesprávnej manipulácii.

Eternitové dosky s obsahom azbestu sa v minulosti bežne používali na pokrývanie striech. Dnes často končia na skládkach, aktuálne jedna vznikla pri Nitre. „O podnete vieme a zaoberáme sa ním. Ohlasovateľ ho poslal cez odkaz pre starostu,“ uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Na čiernu skládku pri Nitre sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Jana Obrancová:

„Azbest je vlastne prírodný materiál, takže z hľadiska svojho zloženia nie je nebezpečný, ale azbest je nebezpečný pri neodbornej manipulácii. Je to odpad, to znamená, odpad nemá patriť do prírody,“ vysvetlila ochranárka z občianskeho združenia Priatelia Zeme Monika Medovičová.

Likvidácia skládok s takýmto nebezpečným odpadom je aj pre samosprávu zložitejšia ako pri bežnom odpade. Predchádza tomu zložitý administratívny proces a je to aj finančne náročnejšie.

Riaditeľ Nitrianskych komunálnych služieb Ladislav Peniaško uviedol, že ak sa nenájde páchateľ, tak je povinnosť mesta skládku na vlastné náklady odstrániť. „Je to zdĺhavý proces, bude to trvať minimálne mesiac,“ doplnil.

„Hovoríme rádovo o tisíckach eur a nie o stovkách. Tie peniaze sme mohli použiť na úplne iné veci,“ podotkol Holúbek. S azbestom na skládkach sú problémy opakovane. Vrecia s ním niekto nelegálne vhodil do kontajnera v Nitre.

Ľudia sa takto zbavujú zodpovednosti aj nákladov. Dotácie na odstránenie azbestu síce existujú, možno ich však čerpať pri komplexnejšej obnove rodinných domov alebo znížení energetickej náročnosti verejných budov

So žiadosťou sa spája byrokracia

Ochranárka uviedla, že so žiadosťou o dotáciu sa spája aj množstvo byrokracie. „Sociálne slabší ľudia do toho nepôjdu. Musíme si uvedomiť aj to, že napríklad eternitové strechy sa nachádzajú nielen na rodinných domoch, ale aj na doplnkových budovách a záhradných domčekoch,“ povedala.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) nevylúčil, že rezort vypíše schémy, ktoré budú špeciálne orientovane na odstraňovanie azbestu z budov. „Finančné zdroje na to sú, len musíme alokovať priority,“ dodal.

Za nelegálne nakladanie s azbestom hrozí pokuta do 2 500 eur, pre podnikateľov až do 120-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny