Na hlavný obsah

V Žiari nad Hronom plánujú rozšíriť skládku nebezpečného odpadu

Aktuálne prebieha proces posudzovania vplyvov na životné prostredie.

V Žiari nad Hronom plánujú rozšíriť skládku nebezpečného odpadu
Ilustračná snímka - skládka nebezpečného odpadu v Žiari nad Hronom. Foto: RTVS

V Žiari nad Hronom plánujú rozšíriť skládku nebezpečného odpadu za viac ako tri milióny eur. Aktuálne prebieha proces posudzovania vplyvov na životné prostredie. Samospráva so zámerom výstavby súhlasí. Odborníci však žiadajú, aby sa skládky nerozširovali.

Skládka nebezpečných odpadov v Žiari nad Hronom funguje už približne 30 rokov. Vznikla ako súčasť závodu na výrobu hliníka, z ktorého na skládku odvážali nebezpečný odpad. Kapacita skládky sa však postupne napĺňa a prevádzkovateľ preto žiada o jej rozšírenie.

„Umiestnenie je navrhnuté do plochy bývalého úložného priestoru prebytočnej zeminy z výkopu pôvodných kaziet skládok,“ píše sa v projekte ZSNP SPO, S. R. O.

Skládke v Žiari nad Hronom sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Peter Mútňan:

O zámere rozšírenia skládky sa uskutočnilo aj verejné prerokovanie na mestskom úrade. „Upozorňovali sme na to, že je potrebné, aby sa oddelilo teleso kazety od cesty nejakým zeleným pásom, je potrebné tam vysadiť zeleň,“ povedal hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

V tomto areáli plánujú postaviť nové kazety na rozšírenie skládky nebezpečného odpadu. Umiestnenie kaziet je však zatiaľ v rozpore s územným plánom mesta.

Najprísnejšie kritériá

Skládka musí spĺňať najprísnejšie kritériá zákona o skládkovaní. Aktuálne prebieha proces posudzovania vplyvov na životné prostredie. „Najbližším krokom bude určenie odborne spôsobilej osoby na vypracovanie odborného posudku,“ píše v stanovisku ministerstvo životného prostredia.

Skládkovanie odpadov je dlhodobým problémom Slovenska a je stále najčastejším spôsobom nakladania s odpadmi. Riešením je podľa ochranárov a odborníkov zvýšiť objem recyklovania.

„A to napríklad aj tým, že dokážeme niečo, čo je teraz odpad, opätovne využiť. Aj nebezpečný odpad častokrát obsahuje množstvo využiteľných chemikálií a látok, ktoré priemysel môže zase zužitkovať,“ vyhlásil poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS).

Na Slovensku prevádzkujeme 81 skládok odpadov, osem z nich je určených na uloženie nebezpečného odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny