Na hlavný obsah

Rekreačná oblasť Domaša by mala dostať novú podobu. Kraj chce investovať milióny do jej modernizácie

Plánuje na to využiť aj peniaze z eurofondov.

Rekreačná oblasť Domaša by mala dostať novú podobu. Kraj chce investovať milióny do jej modernizácie
Na snímke návrh promenády v rekreačnej oblasti Domaša. Foto: RTVS

Rekreačná oblasť Domaša by sa predsa len mala zveľadiť a posunúť do 21. storočia. Prešovský kraj (PSK) tam plánuje investovať aj s podporou eurofondov sedem miliónov eur. Atraktívnejším sa má stať nábrežie a pribudnú aj moderne riešené móla s prístaviskami. Teraz funguje iba jedno v časti Dobrá.

Jediné prístavisko pre výletnú loď Bohemia zatiaľ funguje len v časti Domaša – Dobrá. Zámer, ktorý je na svete už deväť rokov, však počíta s dvanástimi prístaviskami. Na Dobrej by mala vzniknúť aj plávajúca promenáda.

„Súčasťou prístavísk sú aj prístaviská pre vodné športy. U nás na Dobrej by malo vzniknúť prístavisko Marina pre 96 plavidiel. Mal by sa oživiť jachting a iné vodné športy,“ uviedol starosta obce Kvakovce Radovan Kráľ.

Novým projektom na Domaši sa v Správach RTVS venovala redaktorka Diana Murdziková:

Podľa šéfa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Jaroslava Makatúru tieto zmeny výrazne ovplyvnia rozvoj turizmu na Domaši. „A všetko, čo príde, čo sa investuje do infraštruktúry, stále to zvýši bonitu destinácie a celého okolia,“ povedal.

„Výstavba jednotlivých prístavných objektov zároveň napomôže rozvoju malého a stredného podnikania v oblasti služieb. Čo predpokladá vytvorenie kvalitných podmienok pre rozvoj ekologických a bezmotorových vodných športov,“ vysvetlila hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Podobné zmeny podľa starostu Kvakoviec výrazne pomohli aj strediskám v susednom Poľsku či na Lipne v Českej republike. Do konca tohto roka by sa malo zrealizovať verejné obstarávanie a v roku 2025 by mohli odštartovať prvé práce na projekte už v teréne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny