Na hlavný obsah

Riešenie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom musí presadiť medzinárodné spoločenstvo, vyhlásil J. Borell

Bojujúce strany nie sú schopné dosiahnuť dohodu.

Riešenie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom musí presadiť medzinárodné spoločenstvo, vyhlásil J. Borell
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Riešenie konfliktu medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy musí presadiť medzinárodné spoločenstvo, pretože bojujúce strany nie sú schopné dosiahnuť dohodu. Podľa agentúry Reuters to v stredu (3. 1.) povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

„Domnievam sa, že sme sa za tých 30 rokov naučili, že riešenie musí byť vnútené zvonku. Tieto dve strany nebudú nikdy schopné dosiahnuť dohodu,“ povedal Borrell pri návšteve Lisabonu. „Ak sa táto tragédia čoskoro neskončí, celý Blízky východ môže skončiť v plameňoch,“ dodal.

Vojna v utorok (2. 1.) zasiahla tiež do Libanonu. V Bejrúte po útoku bezpilotného lietadla zabili zástupcu lídra Hamasu Sáliha Arúrího. Izrael nepotvrdil ani nevyvrátil, že stojí za smrťou tohto palestínskeho predstaviteľa.

Atentát je podľa agentúry Reuters ďalším znamením, že takmer tri mesiace trvajúca vojna medzi Izraelom a Hamásom sa rozširuje do celého regiónu. Doteraz zasahovala okupovaný Západný breh Jordánu, libanonsko-izraelské pohraničie a dokonca aj námorné trasy v Červenom mori, na ktoré útočia jemenskí povstalci Húsíovci.

„To, čo sa stalo včera v súvislosti so smrťou jedného z lídrov Hamasu, je ďalším faktorom, ktorý by mohol viesť k eskalácii konfliktu,“ uviedol Borrell. Dodal, že má v pláne navštíviť Blízky východ vrátane Libanonu, aby „preskúmal cesty“ k ukončeniu konfliktu.

Borrell tiež uviedol, že členským štátom EÚ predloží návrh na vytvorenie misie, ktorá by prispela k bezpečnosti v Červenom mori. Návrh by mali predložiť vo štvrtok (4. 1.) a na jeho uskutočnenie by potrebovali jednomyseľnosť členských štátov, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet