Na hlavný obsah

Robot, ktorý autonómne opraví cestu, je realitou. Prvýkrát ho vyskúšajú v Británii

Robot využíva pri hľadaní a oprave prasklín umelú inteligenciu.

V Británii skúšajú prvého robota na svete, ktorý dokáže preventívne opravovať výmole na cestách. Prvýkrát ho vyskúšajú v meste Hertfordshire, informoval o tom zahraničný portál Skynews.

Stroj sa nazýva ARRES (Autonomous Road Repair System), je autonómny a využíva umelú inteligenciu, vďaka ktorej vie identifikovať a charakterizovať výmole a praskliny. Tie následne vyplní, aby sa predišlo ďalším väčším škodám na ceste.

Jeho vývoju sa venovali akademici z Liverpoolskej univerzity v spolupráci s inžiniermi z miestneho diaľničného úradu a spoločnosť Robotiz3d. Doposiaľ ho skúšali len v laboratóriu, no už onedlho ho otestujú v teréne na jednej z ulíc v Hertfordshire.

„Sme nadšení, že môžeme byť pri zrode tejto ohromnej novej technológie a spolupracovať s vynálezcami a inžiniermi svetovej úrovne. Už dlho sme lídrom v riešení výmoľov a v poslednom čase skúšame nové a vylepšené spôsoby ich vyplňovania,“ uviedol na stránke diaľničného úradu Phil Bibby, výkonný člen pre diaľnice v Hertfordshirskom okresnom výbore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet