Na hlavný obsah

Umelá inteligencia pomôže mapovať pohyby ľadovcov. Je oveľa rýchlejšia a presnejšia

Monitorovanie ľadových krýh je náročné.

Umelá inteligencia pomôže mapovať pohyby ľadovcov. Je oveľa rýchlejšia a presnejšia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kontinentálne ľadovce sú zásobárňou až 99 percent sladkej vody na Zemi. Klimatická zmena spôsobuje, že sa ich plocha rýchlo zmenšuje. Monitorovanie ľadových krýh je preto náročnejšie. Do tohto procesu zapojili aj umelú inteligenciu.

Vedci skúmajú rozlohu, pohyb a správanie morských ľadovcov po tom, čo sa odtrhnú od kontinentálnej ľadovej masy. Satelitné snímky vyhodnocujú prevažne manuálne. Takáto analýza je síce presná, ale pomalá. Umelá inteligencia ju spraví za stotiny sekundy.

„Táto neurónová sieť úlohu vykoná desaťtisíckrát rýchlejšie ako človek. Dokáže vypočítať plochu ľadovca. Ak ju aplikujeme na viaceré snímky rovnakého ľadovca, môžeme uvidieť, ako sa ľadovec zmenšuje a láme. Doteraz sme museli zmenu plochy ľadovcov kresliť manuálne. Teraz môžeme naše postupy kombinovať,“ priblížila vedkyňa Anne Braakmannová-Flogmannová z Arktickej univerzity v Nórsku.

Mapovaniu ľadovcov sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Dávid Hrnko:

Morské prúdy unášajú ľadovce po oceáne. Keď sa ľadové kryhy dostanú do teplejších vôd, začnú sa masívne topiť. Tento proces má na morskú vodu a ekosystémy nezanedbateľný vplyv.

„Pri topení ľadovce uvoľňujú masy sladkej vody do oceána. Keďže počet topiacich sa ľadovcov sa zvyšuje, tento objem sladkej vody môže významne ovplyvniť oceánsku cirkuláciu. Toto je jeden z hlavných vplyvov ľadovcov na oceán,“ vysvetlil oceánograf Bablu Sinha.

Klimatická zmena

Vedci doteraz na sledovanie ľadovcov využívali rôzne algoritmy a pokročilé technológie, ktoré však umelej inteligencii nedokážu konkurovať v rýchlosti a presnosti. Práve to bude vzhľadom na zrýchľujúcu sa klimatickú zmenu mimoriadne dôležité. Viac ľadových krýh vo svetovom oceáne znamená viac problémov.

„Ľadovce môžu predstavovať hrozbu pre lodnú dopravu. Tiež môžu poškodiť dno mora v pobrežných oblastiach alebo porušiť podmorské telekomunikačné káble. Naša komunikácia vo veľkom závisí práve od nich. Takže je v našom záujme sledovať púť ľadovcov v reálnom čase,“ dodal Sinha.

Napriek obavám z nástupu umelej inteligencie je neodškriepiteľné, že na vedeckom poli je mimoriadne užitočná. Mapovanie a trasovanie ľadovcov s jej pomocou prácu odborníkov mimoriadne uľahčí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet