Na hlavný obsah

Rozhodnutie o rozdelení RTVS ešte nie je jednoznačné. Je veľmi veľa pre a proti, tvrdí Roman Michelko

O rozdelení RTVS sa v parlamente stále diskutuje.

Rozhodnutie o rozdelení RTVS ešte nie je jednoznačné. Je veľmi veľa pre a proti, tvrdí Roman Michelko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Koalícia sa zatiaľ definitívne nedohodla na tom, či a ako by sa mala verejnoprávna RTVS rozdeliť. Odznelo to v špeciálnej diskusnej relácii Ako ďalej RTVS? Podľa koaličných členov výboru pre kultúru a médiá, strany vedú rozsiahle diskusie aj o iných scenároch.

Podpredseda parlamentu Andrej Danko ešte koncom decembra povedal, že koalícia sa zhodla a návrh zákona o rozdelení RTVS je už pripravený. V relácii Ako ďalej RTVS? však členovia výboru pre kultúru a médiá z koaličných strán povedali, že definitívna dohoda ešte nepadla.

„Toto rozhodnutie v súčasnosti nie je ešte prijaté, veľmi intenzívne a do hĺbky sa o tom diskutuje. Je veľmi veľa pre a proti,“ uviedol v diskusii predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko.

Tomu, čo odznelo v diskusii relácie Ako ďalej RTVS? sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Člen výboru pre kultúru a médiá za koalíciu Dušan Jarjabek tvrdí, že spojenie televízie a rozhlasu v roku 2011 inštitúciám uškodilo. Podľa neho po spojení RTVS začala televízia ťahať rozhlas dole. Rovnako upadla aj úroveň televízneho vysielania.

„Či je to kultúra, či je to šport, všetky tieto atribúty verejnoprávnosti Slovenskej televízii zobrali súkromné médiá,“ povedal Jarjabek. „V štyroch dňoch cez týždeň v primetime dokážeme konkurovať súkromným televíziám a 24 napríklad má takisto najlepšie výsledky a je v primetime najsledovanejšou televíziou,“ oponoval generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Podpredsedníčka výboru Zora Jaurová si, naopak, myslí, že práve opätovné rozdelenie inštitúcie by bolo pre kvalitu verejnoprávneho média krok späť, pričom potrebuje skôr modernizáciu.

„My na jednej strane hovoríme o tom, čo všetko by mala televízia robiť a nerobí a zároveň jej znižujeme rozpočet a očakávame od nej, že za čoraz menší rozpočet bude robiť viac vecí,“ upovedomila Jaurová.

Nízkonákladové vysielanie

RTVS dostane dvanásť stotín percenta HDP, čo je zhruba o 50 miliónov eur menej, ako mala pôvodne naplánované. Predseda výboru pre kultúru a médiá zdroje nepovažuje za fatálne nízke.

„Mne to príde už trošku také vydieranie, lebo sú verejnoprávne inštitúcie, ktoré napríklad nemali 14 rokov valorizovaný rozpočet a dostali sa na 63 percent reálnych príjmov a fungujú, zle, ale fungujú,“ povedal Roman Michelko.

„My sme v roku 2023 museli financovať dve programové služby, ktoré neboli realizované žiadnym navýšením v rozpočte. Áno, my sme schopní to ustáť, ale bez akéhokoľvek rozvoja, ktorý sme mali pripravený,“ ozrejmil Ľuboš Machaj.

Podľa slov Ľuboša Machaja to vyzerá tak, že televízia bude musieť vysielať nízkonákladovo. Zachovať by chcel všetky vysielacie okruhy. Generálny riaditeľ RTVS plánuje Rade RTVS priniesť ďalšie návrhy k rozpočtu. Rozhodujúce budú návrhy, s ktorými príde ministerstvo kultúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko