Na hlavný obsah

Súčasťou cudzineckej légie ukrajinskej armády sú aj vojaci z ďalekej Sibíri. Rusko považujú za žalár národov

Činmi ruského režimu sú znechutení.

Súčasťou cudzineckej légie ukrajinskej armády sú aj vojaci z ďalekej Sibíri. Rusko považujú za žalár národov
Na snímke vojaci zo Sibíri na Ukrajine. Foto: RTVS

Pochádzajú z ďalekej Sibíri, no pre ruskú inváziu na Ukrajine chcú bojovať na jej strane. Vojaci neruského pôvodu sa na ukrajinskom fronte rozhodli zdvihnúť zbrane proti Rusku.

Tvrdia, že chcú viesť boj proti kremeľskému zločineckému režimu a imperializmu, ktorý nepozná hranice.

Takzvaný Sibírsky pluk je súčasťou cudzineckej légie ukrajinskej armády. Dobrovoľní vojaci si v okolí Kyjeva zriadili výcvikový tábor. Činmi ruského režimu sú znechutení.

Výpovede členov Sibírskeho pluku v Správach RTVS zhrnul redaktor Dávid Hrnko:

„Nechcem sa podieľať na hrozných činoch, ktoré páchala moja krajina nielen na vlastných občanoch, ale čo je horšie, aj za svojimi hranicami. Masívne a bez milosti zabíja tisícky ukrajinských žien, detí a starcov. Systémovo ich mučí a hádže bomby na ich mestá. Nechcem byť toho súčasťou. Chcem proti tomu aktívne bojovať,“ povedal vojak Sibírskeho pluku Gennadij.

Armádu Ruskej federácie tvorí veľké percento mužov pochádzajúcich z ďalekých oblastí Sibíri ako Burjatsko, Jakutsko či Irkutsko.

Mnohí narukujú z dôvodu nedostatku pracovných príležitostí alebo ich zláka dobrý armádny plat. Mužov však do kasární často odvádzajú aj násilne.

„Pochopte, sme zo všetkého unavení a znechutení. Žijeme v biede, vláda nám vzala všetko. Ani plyn nám nedávajú. Ako im môžete veriť? Rusko je dnes rovnaké ako bolo za cára a za Sovietskeho zväzu. Mám dosť závislosti od Ruska. Chcem nezávislosť pre moju republiku. Chcem, aby o sebe rozhodovala sama,“ pokračoval Gennadij.

Bojovníci zo Sibíri považujú Rusko za žalár národov. „Kolonizovali nás od čias cárskeho Ruska. Zničili našu kultúru, náš jazyk a naše tradície. Jasne a stručne – bola to podlá rusifikácia,“ kritizoval ruský režim.

Veria, že ich budúcnosť bude slobodná

Veria však, že ich budúcnosť bude slobodná. „Väzenie bude zničené. Ľudia už viac nebudú žiť pod jarmom kolonizátorov, ale budú sa rozvíjať,“ dodal ďalší vojak Sibírskeho pluku Ghandi.

Je zároveň presvedčený, že Ukrajina obnoví svoje hranice z roku 1991. Rovnako verí, že jedného dňa sa Rusi so zbraňou v ruke postavia Putinovmu zločineckému režimu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet