Na hlavný obsah

Skládka odpadu v obci Iža, ktorú spoluvlastní exminister Vlčan, má problém. Prokurátor napadol kolaudačné rozhodnutie

Našiel viacero porušení.

Skládka odpadu v obci Iža, ktorú spoluvlastní exminister Vlčan, má problém. Prokurátor napadol kolaudačné rozhodnutie
Skládka odpadu v obci Iža. Foto: RTVS

Skládka odpadu v obci Iža má problém. Krajský prokurátor napadol kolaudačné rozhodnutie, vďaka ktorému fungovala. Našiel viacero porušení, medzi nimi aj chýbajúcu projektovú dokumentáciu.

Ide o skládku, ktorú spoluvlastní exminister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Po tom, ako získala firma vyše miliónovú štátnu dotáciu, z funkcie odstúpil.

Prezývajú ju najvyšší kopec južného Slovenska. Ižiansku skládku za 30 rokov fungovania niekoľkokrát zväčšovali – inak by už odpad nemali kam zvážať. Na problém narazil krajský prokurátor teraz, keď obec skolaudovala jej poslednú časť. Nie je jasné, na základe čoho tak urobila.

Problémom skládky v Iži sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

„V spise nebol dôkaz o tom, že stavbu zrealizovali v súlade s projektovou dokumentáciou. Navyše táto projektová dokumentácia overená v stavebnom konaní vedenom v roku 1994 sa v spise ani nenachádzala, pričom obec ju nemala, a ani nemá k dispozícii,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

„Chýbali možno nejaké dokumenty, v dokumentoch,“ priblížil starosta obce Iža István Domin.

Presnejšie dôležité povolenia, protokoly či stanoviská. Tam, kde mala skládka stáť, bola navyše podľa prokurátora už iná stavba. Súhlasí aj Úrad pre územné plánovanie, ktorý skonštatoval porušenie zákona. Samotná firma trvá na tom, že majú všetko v poriadku.

„Ubezpečujeme vás, že skládka bola postavená v súlade s projektovou dokumentáciou, a vždy bola, je a aj bude prevádzkovaná v súlade so zákonom,“ uviedla v e-maili spoločnosť Reko recycling.

Zrušili kolaudačné rozhodnutie

Výsledkom však je, že kolaudačné rozhodnutie úrady zrušili, čo znamená, že poslednú časť skládky, kam už nejaký čas odpad vozili, musia zatvoriť, kým si nedajú do poriadku povolenia.

„Projektová dokumentácia bude nová, teda založená do spisov nakoľko spustíme nové kolaudačné konanie,“ uviedol starosta obce Iža.

„V súčasnosti skládku prevádzkujeme v súlade s ostatnými povoleniami na ostatných etapách, pričom staršia časť skládky má neustále dostatok kapacitných možností pre riadne fungovanie,“ tvrdí spoločnosť Reko recycling.

Inšpekcia životného prostredia to však takto ružovo nevidí. Prvé dve etapy skládky už naplnili, v tretej chýba povolenie na zneškodňovanie odpadu. Čas, dokedy sa tam zmestí odpad zvážaný z celého regiónu, sa kráti.

Bez kolaudačného rozhodnutia prevádzkovateľ nemôže ukladať odpad na poslednej etape skládky.

Inšpektori navyše riešia desiatky sťažností o tom, čo všetko sa na skládku vyváža, hrozí aj to, že jej zoberú povolenie na celé fungovanie a skládku zatvoria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny