Na hlavný obsah

Obyvatelia Kráľovej pri Senci protestujú proti plánovanému zariadeniu na spracovanie odpadu

Spísali petíciu na odvolanie starostu.

Obyvatelia Kráľovej pri Senci protestujú proti plánovanému zariadeniu na spracovanie odpadu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rokovanie zastupiteľstva v Kráľovej pri Senci sa zmenilo na protest. Nakoniec spísali petíciu na odvolanie starostu. Stretli sa tam znepokojení starostovia okolitých obcí, aj občania. Vášne rozvíril zámer postaviť v oblasti zariadenie na spracovanie odpadu.

V Kráľovej pri Senci by malo vyrásť moderné centrum mechanicko-biologického spracovania odpadu. Obyvatelia to nazývajú skládkou a protestujú, starosta projekt obhajuje.

„Výstavbou toho centra sa v podstate znehodnotia všetky naše okolité pozemky. Už to nebude užívateľné a do budúcna nevieme, čo tam ďalej vyrastie,“ sťažuje sa spolumajiteľ susedných pozemkov.

Najväčším problémom je podľa protestujúcich umiestnenie centra ani nie kilometer od obytných domov a nedostatočná kapacita cesty, ktorou by mali prechádzať desiatky nákladných áut denne.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

„Tiež sa nám nepáči ako samospráva v tomto prípade nekomunikovala so svojimi občanmi, napriek tomu, že bola splnená litera zákona, táto litera bola plnená obvyklým spôsobom, ale vo veľmi neobvyklej dobe v roku 2021, keď sme bojovali s koronakrízou,“ upozorňuje jeden z protestujúcich.

Stavať chcú v zóne určenej na priemysel

Petíciu proti zariadeniu na spracovanie odpadu podpísalo zatiaľ 1 400 občanov dotknutých obcí.

„Daný zámer a štúdia, ktorú predložili ako prílohu, citujem, že v blízkosti sa nenachádza vodný zdroj. Nie je to pravda. Pani doktorka ak by poznala danú lokalitu, tak by vedela, že priamo zdroj mojej pitnej vody a ďalších obyvateľov je vzdialený asi 700 metrov,“ priblížila organizátorka petície.

Podľa starostu zariadenie na spracovanie odpadu postavia v zóne, ktorá je dlhodobo určená na priemysel. Obavy obyvateľov zatiaľ nedokázal vyvrátiť.

„Za dva roky sa zatvára skládka Senec a čo budeme robiť s odpadom. Nechceme robiť záchrancu pre bratislavský región, riešili sme len tento mikroregión. Aj keď sa bavíme 50-tisíc ton odpadu, je to strašné množstvo, keby sa ale zhodnotí a využije časť na energiu, tak je to dobrý projekt. Pokiaľ to má mať mnoho otáznikov, tak určite k tomu zaujmeme jasné stanovisko,“ vyhlásil starosta obce Kráľová pri Senci Dušan Šebok.

Mnohé otázky by malo zodpovedať posúdenie vplyvu stavby na životné prostredie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny