Na hlavný obsah

Slovensko má v skladoch tisícky najnovších detských vakcín proti covidu, využilo ich však len deväť detí

Vakcíny sú určené aj pre deti s chronickými ochoreniami.

Slovensko má v skladoch tisícky najnovších detských vakcín proti covidu, využilo ich však len deväť detí
Vakcína Comirnaty Omicron XBB.1.5 Foto: TASR/Christophe Gateau

Na Slovensku sú od decembra 2023 dostupné najnovšie vakcíny proti koronavírusu Comirnaty Omicron XBB.1.5 aj pre detskú populáciu vo veku od šesť mesiacov do 11 rokov, záujem o očkovanie je však nízky. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Slovensko má v skladoch 9 560 vakcín pre deti vo veku od šesť mesiacov až 11 rokov, záujem je však nízky. „V tejto vekovej kategórii evidujeme len desiatky záujemcov o očkovanie v rámci celej Slovenskej republiky,“ uviedol rezort.

Od vlaňajšieho decembra bolo novou vakcínou zaočkovaných len osem detí vo vekovej kategórii päť až 11 rokov a jedno dieťa vo vekovej kategórii šesť mesiacov až štyri roky.

Zdravotnícky rezort tiež potvrdil, že vakcíny sú určené aj pre deti s chronickými ochoreniami. „Vakcinácia chronických pacientov závisí od odporúčania ošetrujúceho lekára. Ten zohľadňuje konkrétny profil pacienta, a tiež všetky rizikové faktory,“ dodal.

Pre očkovanie detí od šesť mesiacov do 11 rokov vymedzili Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

Aj celkový záujem je na nízkej úrovni

Aj celkový záujem o očkovanie proti covidu je na nízkej úrovni. Na konci minulého roka MZ SR evidovalo 1 417 záujemcov o očkovanie, pričom 1 205 z toho malo pridelený termín. „Aktuálne je 289 ľudí s prideleným termínom a 31 na termín čaká,“ doplnil rezort.

MZ SR konštatuje, že v súčasnosti vykonáva očkovanie len v nemocniciach, ktorých zriaďovateľom je štát. Zoznam zariadení zverejnil na svojej webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko