Na hlavný obsah

Niektorí študenti sa z lyžiarskeho kurzu domov už nevrátili. Od lavínovej tragédie uplynulo 50 rokov

Dohromady zomrelo 14 ľudí.

Niektorí študenti sa z lyžiarskeho kurzu domov už nevrátili. Od lavínovej tragédie uplynulo 50 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Uplynulo 50 rokov od jednej z najväčších lavínových tragédií vo Vysokých Tatrách. Dňa 20. januára 1974 sa pod snehovou masou ocitli vyše tri desiatky ľudí. Štrnásť z nich zahynulo, väčšinou študenti, ktorí sa tak nevrátili z lyžiarskeho kurzu.

V Tatrách vládlo nepriaznivé počasie. Preto sa rozhodli predčasne ukončiť lyžiarsky výcvik. Odtrhnutá lavína zo sedla nad Skokom zasiahla skupinu študentov z Komárna v Mengusovskej doline. Pod snehom sa ocitli aj učiteľ a jeho syn.

„Neviem koľkokrát ma to pretočilo hore, dole, nakoniec som zastavil, totálne zasypaný. Žiadny pohyb, to ako keby vás do betónu zaliali,“ opísal pocity jeden z preživších tragédie Otto Berze.

„Ten odtrh mal zhruba 350 metrov, výška odtrhu teda dosahovala až štyri metre a dĺžka dráhy bola až 1,5 kilometra. Nános zasiahol až protisvah,“ uviedol horský záchranár Martin Buliak.

Jednej z najväčších lavínových tragédií vo Vysokých Tatrách sa v Správach RTVS venovali redaktorky Lucia Hamran Kollárová a Miriam Hozzová:

Približne na tomto mieste sa masa snehu zastavila, zasiahla zimný chodník a časť cesty, ktorá vedie na Popradské pleso. Rozbehla sa záchranná akcia. Prví prišli na miesto horskí záchranári, ktorým pomáhal pes Udo.

„Naznačoval miesta, kde už cítil pachy, nakoniec sa stále vracal k tomu stromu, hore pod cesto. A Pišta Závacký hovorí: Tatko choď sa pozrieť, čo to tam cíti. No ja som začal sondovať okolo toho stromu a som natrafil na niečo mäkké,“ spomínal na tragédiu horský záchranár Ladislav „Tatko“ Janiga.

Jediný preživší

Otta ako jediného vyhrabali živého spod nánosu lavíny po takmer piatich hodinách. „Mal som šál cez ústa a cez nos previazaný. Za chvíľu som odpadol stratil som vedomie, to som mal jedno šťastie,“ opísal preživší.

„Preto tomu hovoria nešťastná nedeľa, lebo v ten deň vlastne zaznamenali pád viacerých lavín. Celkovo bolo ohrozených až 31 osôb a z toho teda 14 tieto nehody neprežilo,“ ozrejmil Buliak.

Po tejto lavínovej tragédii v Tatrách vydalo ministerstvo školstva zákaz organizovať školské lyžiarske výcvikové kurzy vo vysokohorskom prostredí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko