Na hlavný obsah

Špecialistom začala od januára plynúť povinnosť vystavovať elektronickú PN. Tvrdia, že ich to zaťažuje

Hoci ministerka zdravotníctva pripustila úpravu zákona, zmena neprišla.

Špecialistom začala od januára plynúť povinnosť vystavovať elektronickú PN. Tvrdia, že ich to zaťažuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lekárom špecialistom začala od januára plynúť povinnosť vystavovať elektronickú práceneschopnosť napriek tomu, že to ešte minulý rok odmietali.

Tvrdili, že nemajú dostatočné znalosti v posudkovom lekárstve. A hoci ministerka zdravotníctva pripustila úpravu zákona, zmena neprišla.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová hovorí, že časť všeobecných lekárov posiela pacientov k lekárom špecialistom a tí sú viac zaťažení.

Veľká časť ambulancií na to podľa nej nie je technicky a ani kapacitne vybavená. „Dochádza k náročným situáciám medzi pacientmi a lekármi,“ doplnila.

Podľa prezidentky Spoločnosti všeobecných lekárov Moniky Paluškovej je vypísanie elektronickej PN bežný úkon, podobný ako vypísanie e-receptu.

Všetko je podľa nej už preddefinované. „Keď sa pacient dostaví k lekárovi, tak je potrebné dopísať diagnózu, dátum kontroly a ak je to potrebné, tak aj vychádzku pacienta,“ skonštatovala Palušková.

Orosová reaguje, že nejde o niekoľko klikov v počítači naviac. „Nie je to len o vypísaní PN, ale aj o ďalšom sledovaní pacienta, venovaniu sa celej agende posudkového lekárstva. Špecializované ambulancie potrebujú tento čas využiť na ošetrovanie pacientov,“ vysvetlila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Ministerstvo sleduje situáciu

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciu sleduje a vecou sa bude zaoberať. Po technickej stránke je však všetko pripravené.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií elektronické PN už dnes vystavuje viac ako sedemtisíc lekárov, vrátane chirurgov či ortopédov v nemocniciach. Sociálna poisťovňa tvrdí, že všetko funguje.

„Sociálna poisťovňa postupuje podľa platného zákona. Od nového roka 2024 je schopná prijímať a spracovávať elektronické PN aj od lekárov špecialistov, ktorým táto povinnosť aktuálne pribudla,“ potvrdil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Pre pacientov sa však nič nemení – PN nemusí ukončiť lekár, ktorý ju vystavil. Po liečbe je teda jedno, či navštívia špecialistu, alebo svojho všeobecného lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál