Na hlavný obsah

Elektronickú PN by od budúceho roka mali vypisovať aj špecialisti. Tí to odmietajú, tvrdia, že sa predĺžia čakacie doby

Už pol roka elektronickú PN povinne vypisujú všeobecní lekári.

Elektronickú PN by od  budúceho roka mali vypisovať aj špecialisti. Tí to odmietajú, tvrdia, že sa predĺžia čakacie doby
Na snímke lekárka vystavuje PN. Foto: RTVS

Lekári špecialisti odmietajú od 1. januára povinne vypisovať pacientom elektronickú PN. Kým všeobecní lekári už nástroj používajú, špecialisti tvrdia, že nemajú dostatočné znalosti v posudkovom lekárstve a žiadajú o úpravu zákona tak, aby to pre nich bolo iba dobrovoľné, alebo aby ich štát na to pripravil.

Ministerka zdravotníctva nevylučuje, že zákon upravia ešte do konca roka. Poslanci parlamentu o probléme už rokujú, keďže návrh v národnej rade už je – medzi pozmeňujúcimi ku konsolidačnému balíku vlády.

Zmenám pri vydávaní elektronických PN sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Už pol roka elektronickú PN povinne vypisujú všeobecní lekári. Od 1. januára by povinnosť mala začať platiť pre lekárov-špecialistov. Zväz ambulantných poskytovateľov to však odmieta. Prezidentka Jaroslava Orosová vysvetľuje, že na to nie je pripravený systém a ani oni sami.

„Lekár-špecialista nemá v pred-atestačnej príprave školenie z posudkového lekárstva. Nikdy neprišli do kontaktu s vystavovaním PN a ani s celou náukou o posudkovom lekárstve,“ vysvetľuje.

Hlavný lekár bratislavského kraja a poslanec SaS Tomáš Szalay upozorňuje aj na to, že špecialistov vystavovanie PN zaťaží. „V okamihu, keď budeme vystavovať PN, tak ju budeme musieť aj ukončiť. To znamená, že pacient k nám bude musieť prísť ešte raz. Už teraz sme preťažení a máme päťmesačné, deväťmesačné, možno až ročné čakacie doby,“ upozorňuje.

„Potrebujeme čo najviac ambulancií udržať v systéme. Chceme hľadať riešenia na udržanie špecialistov v systéme. Som otvorená diskutovať,“ reaguje ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Zmena legislatívy

Legislatívu by museli zmeniť ešte do konca tohto roka. Podľa ministerky by mohli rozšíriť zákon o Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktorý už v parlamente je a o ktorom budú poslanci rokovať expresne. „Mohli by sme tak posunúť účinnosť ešte o rok,“ hovorí.

Tomáš Szalay tiež predložil pozmeňujúci návrh – nie zákona o NCZI, ale konsolidačného balíka vlády. „Bude mať závažný vplyv aj na financovanie sektora, keď budú viac zaťažené ambulancie, budú sa predlžovať čakacie doby, bude to mať vplyv aj na náklady zdravotných poisťovní,“ dodal.

A s tým sa stotožňujú viacerí opoziční poslanci. Prezidentka Zväzu Jaroslava Orosová hovorí, že posun by im pomohol, no dodáva, že štát si musí dovtedy splniť svoje povinnosti.

„Funkčný eHealth, kedy má lekár-špecialista rovnaký prístup v rovnakom rozsahu do dokumentácie pacienta ako všeobecný lekár a zaškolenie lekárov v agende posudkového lekárstva,“ uviedla.

Aktuálne elektronickú PN vystavuje viac ako sedemtisíc lekárov – okrem všeobecných aj chirurgovia či ortopédi v nemocniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál