Na hlavný obsah

Stovky ľudí sa zišli pred Univerzitou Karlovou v Prahe, pietnym pochodom si uctili obete streľby

Vytvorili ľudskú reťaz a budovu univerzity symbolicky objali.

Stovky ľudí sa zišli pred Univerzitou Karlovou v Prahe, pietnym pochodom si uctili obete streľby
Na snímke pietne miesto v Prahe. Foto: Profimedia

Stovky ľudí sa zhromaždili pred Rektorátom Univerzity Karlovej v centre Prahy, kde sa konala prvá zo série akcií „Mesiac pre fakultu“.

Ich účelom je psychicky pomôcť študentom aj pedagógom s návratom na fakultu, kde pred Vianocami došlo k tragickej udalosti. Štvrtkovým pietnym pochodom si organizátori chceli uctiť pamiatku obetí streľby.

Pietny pochod v Prahe sledovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Počas tichého pochodu, ktorý sa začal pri aktuálnom pietnom mieste na Ovocnom trhu a pokračoval Celetnou ulicou a Staromestským námestím až po hlavnú budovu Filozofickej fakulty, účastníci symbolicky premiestnili oheň zo sviečok, ktoré ľudia zapaľovali pred Rektorátom UK.

Okolo budovy na Námestí Jana Palacha vytvorili ľudskú reťaz a budovu univerzity symbolicky objali. Na námestí potom zapálili pamätný oheň, ktorý tam bude horieť celý mesiac.

„Násilný čin, ktorý sa na našej fakulte odohral, nás nesmierne hlboko ranil na úrovni individuálnej aj kolektívnej. Vzájomná podpora, empatia a láska sa nám ukázali ako najsilnejší prostriedok na vyrovnanie sa s ním,“ uviedli k prvej akcii mesačnej iniciatívy organizátori.

Uskutoční sa niekoľko akcií

V rámci takzvaného Mesiaca pre fakultu sa počas januára uskutoční pred univerzitnou budovou na Námestí Jana Palacha niekoľko akcií. Cieľom iniciatívy je pomôcť s postupnou obnovou fakultného spoločenstva po tragickej streľbe.

„Návrat akademického života na námestie a do hlavnej budovy FF UK je nevyhnutnou súčasťou procesu vyrovnávania sa s tragickou udalosťou, ktorá počas krátkeho okamihu zmenila život celej našej komunity,“ uviedla fakulta na svojom webe.

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet