Na hlavný obsah

Strašiak Zvolena by mohol zmiznúť: Mesto chce obyvateľom nájsť náhradné bývanie, splniť budú musieť niekoľko podmienok

Polorozpadnutú bytovku zrejme zbúrajú.

Strašiak Zvolena by mohol zmiznúť: Mesto chce obyvateľom nájsť náhradné bývanie, splniť budú musieť niekoľko podmienok
Polorozpadnutá bytovka vo Zvolene. Foto: RTVS

Strašiak Zvolena by mohol zmiznúť. Mesto predáva v polorozpadnutej bytovke pod Pustým hradom byty ako prebytočný majetok. Jeden za menej ako tisíc eur. Mesto pripúšťa, že bytovku časom zrejme zbúra.

Statický posudok z roku 2021, ktorý si dala urobiť samospráva, odporučil zbúrať bytovku, ktorá sa nachádza pri vstupe do mesta.

Bývalé vedenie mesta už vtedy vyzvalo jej obyvateľov prevažne sociálne slabšej rómskej komunity, aby si našli nové bývanie. Samospráva teraz predáva posledné byty, ktoré tam vlastnila.

„Tým, že mesto je spoluvlastníkom štyroch bytov v tomto dome, má automaticky podiel na nákladoch súvisiacich s búraním,“ uviedla bývalá primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Búraniu polorozpadnutej bytovky vo Zvolene sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

Náhradné bývanie pre obyvateľov

V jednej časti bytovky, ktorú pred trinástimi rokmi zničil požiar, býva minimálne 60 ľudí. „Určite aj v tomto volebnom období časť tej budovy budeme musieť zlikvidovať,“ skonštatoval súčasný primátor Vladimír Maňka.

Samospráva chce najskôr nájsť obyvateľom náhradné bývanie. No tí, ktorí budú chcieť nové byty, musia splniť niekoľko prísnych podmienok.

„Musia mať splatené všetky podlžnosti voči mestu, ich deti budú musieť navštevovať materské školy. Keď sú to školáci, nebudú môcť mať neospravedlnené hodiny,“ priblížil Maňka.

Financovanie z externých zdrojov

Výstavbu bytov by chcelo mesto 100-percentne financovať z externých zdrojov. Pomôcť by mal Úrad splnomocnenca pre rómske komunity. „Chcú vypracovať projekty buď na nízkoštandardné alebo svojpomocné bývanie pre našu rómsku komunitu. Až vtedy sa to bude riešiť,“ uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško.

Bytovku pod Pustým hradom tak zrejme čaká rovnaký osud ako takzvaný Dom hrôzy v Brezne pred šiestimi rokmi.

Primátor Zvolena Vladimír Maňka predpokladá, že k zbúraniu polorozpadnutej bytovky a k vybudovaniu nových obytných domov by malo dôjsť v priebehu dvoch až troch rokov. Nové byty by mohli vzniknúť v areáli bývalých kasární.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny