Na hlavný obsah

Takmer štyri roky po výbuchu bytovky môžu konečne stavať. Mesto ľuďom dávalo požiadavky, ktoré označili za absurdné

Napokon dostali všetky potrebné povolenia.

Takmer štyri roky po výbuchu bytovky môžu konečne stavať. Mesto ľuďom dávalo požiadavky, ktoré označili za absurdné
Na mieste, kde stála bytovka, v ktorej došlo k výbuchu, postavia novú. Foto: RTVS

Bývalí vlastníci bytov v prešovskej bytovke, ktorú pred takmer štyrmi rokmi zničil výbuch plynu a požiar, už môžu stavať novú bytovku. Napokon dostali všetky potrebné povolenia. Celý proces však podľa nich trval dlho. Od mesta dostávali požiadavky, ktoré označili za absurdné.

Mojmír Květoň chcel spolu s ďalšími deviatimi rodinami postaviť novú bytovku na pôvodnom mieste, kde býval 28 rokov. Práve on zastupoval ostatných pri rokovaniach. Napokon však stavať nebude. V susednom meste stihol nielen vybaviť povolenia, ale už aj postaviť dom.

„Je to paradox, ale za rok a pol sme mali dom postavený aj skolaudovaný. Nechápem, prečo to nejde tu v Prešove, a prečo vo Veľkom Šariši to ide v pohode,“ povedal Kvetoň.

Od mesta sa hneď na začiatku dozvedeli, že nemôžu počítať s parkovacími miestami, ktoré pred výbuchom využívali. Autá tak budú parkovať priamo v bytovke. To podľa autora projektu novej bytovky Mariána Ferja predražilo všetky vstupné náklady.

Výstavbe novej bytovky v Prešove sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Robert Latta:

Absurdné požiadavky mesta

Neskôr sa dozvedeli ďalšie podmienky – medzi nimi aj to, že musia mať polopodzemné kontajnery. Tie takmer nikde v meste nie sú. Požiadavky mesta nechápe ani súčasný primátor.

„Niektoré z nich úplne nielen ako absurdné, ale ako ťažko alebo zle splniteľné. Ja som to vnímal vtedy ešte ako poslanec skôr tak, ako keby bolo záujmom niekoho vo vedení mesta tú výstavbu blokovať,“ uviedol primátor Prešova František Oľha.

Bývalá primátorka, Andrea Turčanová, v písomnej odpovedi odmietla, že by vtedajšie vedenie mesta do procesu zasahovalo. Postup úradníkov však primátor preveriť neplánuje, nakoľko mnohí už na úrade nepracujú.

Z pôvodných desiatich rodín chce napokon stavať iba polovica. Viacerých odradili ceny, aj to, ako dlho povoľovanie trvalo. Melánia Coraničová doteraz býva v prenájme. Hovorí, že preto nemá na výber a stavať chce. S výstavbou chcú začať na jar. Každú rodinu by mal nový byt stáť zhruba 165-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny