Na hlavný obsah

Ukrajina urobila zásadné rozhodnutie, Slovensko bude musieť hľadať nové riešenia dodávok plynu: Takto to vidia analytici

Ukrajina nepredĺži dodávky ruského plynu cez jej územie.

Ukrajina urobila zásadné rozhodnutie, Slovensko bude musieť hľadať nové riešenia dodávok plynu: Takto to vidia analytici
Ilustračná snímka plynového sporáka. Foto: RTVS

Ukrajina nepredĺži dodávky ruského plynu cez jej územie do Európy. Zopakovala to vláda v Kyjeve. Rusko vyhlásilo, že bude využívať alternatívne trasy a vyvážať skvapalnený zemný plyn LNG po mori.

O vhodnej alternatíve hovorí aj slovensko-české konzorcium Eustream, ktoré prepravuje plyn na slovenskom území. Ruský plyn, ktorý k nám prichádza potrubím cez Ukrajinu, stále pokrýva väčšinu spotreby Slovenska.

Keď zmluva vyprší, plyn budeme musieť na Slovensko dostať inými trasami. Podľa analytikov by sme situáciu mali zvládnuť.

Slovensko bude musieť od nového roka hľadať nové riešenia dodávok plynu. „Ten jediný plynovod by bol TurkStream. Ide cez Čierne more do Turecka, ďalej cez Bulharsko, Srbsko a tlačí sa ďalej aj do Maďarska. Molekuly tohto plynu už skončili aj na Slovensku a v Českej republike. Je to jedna z alternatív,“ uviedol analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Ďalšou z možností sú aj podľa analytika dodávky LNG plynu. „Prichádza tankermi k európskemu pobrežiu. Slovensko nemá priamy prístup k terminálom, ale sme dobre prepojení s ostatnými krajinami. Minulý rok sprevádzkovali nové prepojenie s Poľskom, máme napojenie na Českú republiku,“ vysvetlil energetický analytik Radovan Potočár.

Alternatívnym trasám dodávok plynu sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Spotreba plynu klesla

Spotreba plynu na Slovensku v poslednom období klesla o štvrtinu. Zmenu by sme mali v nasledujúcich dvoch rokoch zvládnuť.

„Súčasná situácia nasvedčuje tomu, že keď sa úplne zastavia dodávky ruského plynu, tak zo dňa na deň k žiadnemu problému nedôjde. Zásobníky sú na dobrej ceste k tomu, aby aj v budúcej vykurovacej sezóne boli veľmi dobre naplnené,“ dodal Potočár.

Rezort hospodárstva tvrdí, že sa na prípadnú odstávku dodávok plynu cez Ukrajinu pripravuje. V hre zostávajú aj rokovania na európskej úrovni o zachovaní aktuálnej trasy.

„Objem plynu prepravený cez Ukrajinu môže mať vplyv na energetickú bezpečnosť, ako aj na cenovú stabilitu na trhu s plynom. Preto by sme mali hľadať riešenia, ktoré umožnia využívanie existujúcej prepravnej infraštruktúry,“ uviedla hovorkyňa rezortu hospodárstva Mária Pavlusík.

Analytici tiež nateraz nevedia odhadnúť, ako by prípadné prerušenie dodávok ruského plynu cez Ukrajinu ovplyvnilo ceny pre domácnosti a firmy na Slovensku. Rozhodovať bude Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, prípadne zastropovanie cien zo strany štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika