Na hlavný obsah

Ak Ukrajina preruší prepravu plynu, Slovensko musí nájsť iné zdroje. Menšia ponuka znamená vyššiu cenu, hovorí analytik

Platnosť zmluvy medzi Ukrajinou a Ruskom vyprší už koncom tohto roka.

Ak Ukrajina preruší prepravu plynu, Slovensko musí nájsť iné zdroje. Menšia ponuka znamená vyššiu cenu, hovorí analytik
Ilustračná snímka - Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream. Foto: TASR/DPA

Ukrajina poprela, že by bola pripravená opätovne rokovať o predĺžení platnosti zmluvy o preprave ruského plynu cez svoje územie. Platnosť zmluvy vyprší koncom tohto roka. Ukrajina tak dementovala slová slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý o pokračovaní tranzitu hovoril po rokovaní v Užhorode.

„Nechcú s Rusmi ani komunikovať, nie to ešte uzatvárať nejaké kontrakty,“ odôvodnil kroky Ukrajiny analytik portálu Energie pre vás Jozef Badida. Potvrdil jednu z možností, že bez trasy cez Ukrajinu bude ruský plyn možné dodávať do Európy len plynovodom TurkStream.

O dopade pozastavenia prepravy ruského plynu cez Ukrajinu sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s analytikom Jozefom Badidom:

Slovensko, Ukrajina a Moldavsko minulý týždeň rozšírili zoznam participujúcich krajín v rámci iniciatívy Vertikálny koridor. „Memorandum, ktoré bolo nedávno podpísané v Aténach, by malo zabezpečiť, že sa navýšia kapacity a plyn z alternatívnych zdrojov by sa vedel dostať aj na naše územie,“ priblížil Badida.

Analytik dodal, že pre Slovensko nastane zaujímavá situácia vtedy, ak do hry vstúpi aj iný zdroj plynu, napríklad azerbajdžanský. Zastavenie plynu z Ukrajiny a prechod na alternatívne trasy sa môže odraziť na jeho cene, zdôraznil Badida.

„To, aká by bola cena plynu, ťažko povedať dopredu. Je zrejmé, že ak je menší objem plynu, tak je tam tlak na cenu. My však vidíme, že sme aktuálne v zimnom období a toho plynu je prebytok, máme plné zásobníky,“ ozrejmil Badida.

„Zima okrem posledných dvoch až troch týždňov nie je veľmi studená, takže spotreba je o dosť nižšia ako sa predpokladalo. Tým pádom vidíme, že cena je v súčasnosti pod 30 eur za megawatthodinu, čo sme tu dlho nemali,“ dodal s tým, že aj keď cenu plynu nevie predpovedať, stále platí že „menšia ponuka znamená vyššiu cenu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko