Na hlavný obsah

Ukrajincov pobúril výrok R. Fica, že ich krajina je pod absolútnym vplyvom USA a bude blokovať jej vstup do NATO

Šimečka vyhlásil, že za takéhoto premiéra sa hanbí.

Ukrajincov pobúril výrok R. Fica, že ich krajina je pod absolútnym vplyvom USA a bude blokovať jej vstup do NATO
Premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu (20. 1.) uviedol, že na budúci týždeň svojmu ukrajinskému náprotivkovi Denysovi Šmyhalovi odovzdá v Užhorode zoznam humanitárnej pomoci, ktorú je Slovensko ochotné Ukrajincom poskytnúť.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy sa zároveň Fico vyslovil nielen proti dodávkam zbraní a munície napadnutej krajine zo skladov slovenskej armády, ale tiež proti prijatiu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, ktoré mieni vetovať.

Ukrajinu označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc, a ako nereálne odmietol snahy Kyjeva oslobodiť územia okupované Ruskom. Denník Ukrajinska pravda výroky komentoval ako „škandalózne“.

„Idem s humanitárnou pomocou. Potvrdzujem, že žiadne zbrane nedostane, pokiaľ ide o slovenskú armádu a štátne zásoby. A poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne, ale úplne iný názor,“ vyhlásil Fico.

„Pokiaľ ide o vstup do EÚ, my ich rešpektujeme, avšak musí splniť podmienky a nie že politicky vstúpi do Únie krajina, ktorá absolútne neplní žiadne požiadavky. Poviem mu, že som proti členstvu Ukrajiny v NATO, že ho budem vetovať a blokovať, pretože to je základ pre tretiu svetovú vojnu a nič iné,“ povedal Fico.

Podľa svojich slov je zvedavý na ukrajinskú predstavu riešenia konfliktu s Ruskom, pretože on sám riešenie nevidí. Napadnutie Ukrajiny označil Fico za porušenie medzinárodného práva, pretože nemožno len tak použiť vojenskú silu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN. A súčasne nabádal na hľadanie cesty, „ako vojnu ukončiť, a nie ako ju ďalej prehlbovať“.

Fico: Ukrajina nie je suverénna

Fico je presvedčený, že je nutné Ukrajine povedať, že je jednou z najskorumpovanejších krajín na svete a nikto nevie, koľko z poskytovanej západnej pomoci sa stratí niekde v polovici cesty. A to je Ukrajina podľa Ficovho názoru od roku 2014 pod kontrolou a vplyvom Spojených štátov.

„Ukrajina nie je suverénna, samostatná krajina, Ukrajina je pod absolútnym vplyvom Spojených štátov amerických. A v tomto robí EÚ obrovskú chybu, že si nechce nechať suverénny pohľad na Ukrajinu a súhlasí len s tým, čo hovoria USA,“ poznamenal.

Vojna podľa slovenského premiéra musí skončiť kompromisom, ktorý bude „veľmi bolestivý pre obe strany“. „Čo (Ukrajinci) čakajú? Že Rusi odídu z Donbasu a Luhanska, alebo že odídu z Krymu? Veď je to nereálne,“ vyhlásil. Vojensky podľa neho konflikt nemožno vyriešiť a jeho predlžovaním bude silnieť postavenie Ruska.

Fico sa má so Šmyhalom stretnúť v stredu (24. 1.).

Škandalózne výroky

Denník Ukrajinska pravda označil Ficove výroky za škandalózne a upozornil, že aj predtým len opakoval tvrdenie ruskej propagandy, že vojna Ruska proti Ukrajine „nemá vojenské riešenie“ a že Západ „zakázal“ Kyjevu uzavrieť prímerie s Ruskom po vpáde ruských vojsk, pretože dúfal, že mu Ukrajina – po poskytnutí západných miliárd a zbraní – naservíruje zraneného ruského medveďa na tanieri.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka označil Ficove výroky o Ukrajine za bezcitné a vulgárne. Ficovi podľa neho chýba základná ľudská empatia a geopolitický kompas. „Hanbím sa za takéhoto premiéra,“ vyhlásil Šimečka.

„Ľudia presne ako my, hneď za našimi hranicami, už dva roky čelia neskutočnému utrpeniu. Vraždeniu, znásilňovaniu, vypaľovaniu celých miest. Všetko len preto, lebo ako suverénna krajina prejavili túžbu žiť v Európskej únii,“ povedal Šimečka v stanovisku.

A jediné, na čo sa zoči-voči tomuto utrpeniu – ktoré sa kľudne mohlo týkať Slovenska, ak by sa dejiny uberali len kúsok inak – zmôže štvornásobný premiér Fico, sú cynické reči o tom, ako „neverí vojenskému riešeniu konfliktu“ a preto „vylučuje dodávky slovenských zbraní“. A ešte túto trpiacu krajinu zhadzujúco označí za skorumpovanú, nie suverénnu a v područí iných mocností,“ dodal Šimečka.

Na Ukrajine sa podľa neho bojuje aj za Slovensko, ale Fica už záujmy vlastnej krajiny „zjavne vôbec nezaujímajú, ide mu iba o politické prežitie, beztrestnosť a pomstu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko