Na hlavný obsah

Ulica v Paríži ponesie meno rockovej ikony. Pôjde o prvú ulicu pomenovanú na spevákovu počesť

S nápadom prišiel pred štyrmi rokmi starosta 13. obvodu.

Ulica v Paríži ponesie meno rockovej ikony. Pôjde o prvú ulicu pomenovanú na spevákovu počesť
Archívna snímka hudobníka Davida Bowieho. Foto: Profimedia

Mesto Paríž pomenuje v pondelok (8. 1.) ulicu po ikone rockovej hudby Davidovi Bowiem, uviedli predstavitelia mesta. Dodali, že osem rokov od spevákovho úmrtia pôjde o prvú ulicu pomenovanú na jeho počesť. Informovala o tom agentúry AFP.

„Ulica Davida Bowieho“ vznikne v 13. obvode na ľavom brehu mesta. Meno žiadnej osobnosti nebude potrebné odstrániť, aby sa uvoľnilo miesto pre Bowieho. Ulica sa vytvorila len nedávno v rámci veľkej prestavby štvrte, ktorá zahŕňa aj modernistickú univerzitnú knižnicu Bibliotheque Francois Mitterrand.

Asi 50 metrov dlhá ulica bola predtým projektantom mesta známa pod pracovným názvom „VoieDZ/13“. Ten mohol osloviť aj samotného Bowieho, ktorý napísal piesne ako „TVC15“ alebo „5:15“.

Bowie, ktorý zomrel 10. januára 2016 na rakovinu pečene, by sa v pondelok dožil 77 rokov. Zomrel len dva dni po tom, ako vyšiel jeho posledný štúdiový album „Blackstar“.

Je považovaný za jedného z najvplyvnejších a zároveň najpredávanejších hudobníkov 20. storočia, najmä pre jeho schopnosť prekročiť hranice hudby, filmu a módy. Jeho kariéra odštartovala hitom „Space Oddity“ v roku 1969.

Paríž hral v Bowieho živote menej významnú úlohu ako Londýn, Berlín a Los Angeles, ale francúzska avantgardná divadelná kultúra mala vplyv na jeho vizuálny štýl.

S nápadom prišiel fanúšik

Pondelkové odhalenie Bowieho pamätnej tabule je naplánované na 16.15 h, uviedol starosta 13. parížskeho obvodu Jerome Coumet. Coumet, veľký fanúšik Bowieho, prišiel s nápadom pomenovať ulicu podľa Bowieho začiatkom roka 2020.

Neskôr v tom roku získal súhlas mesta Paríž s odôvodnením, že hviezda má „silné spojenie s mestom svetla“.

Nikde inde na svete neexistuje záznam o ulici, ktorá by bola pomenovaná podľa Davida Bowieho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet