Na hlavný obsah

V Bolívii zadržali rekordnú zásielku kokaínu, skrýval sa medzi drevenými dlaždicami

Drogy majú hodnotu takmer pol miliardy eur.

V Bolívii zadržali rekordnú zásielku kokaínu, skrýval sa medzi drevenými dlaždicami
Drevené dlaždice medzi ktorými sa skrýval kokaín. Foto: X/Luis Arce

V Bolívii objavili obrovskú zásielku s 8,7 tonami kokaínu, ktorá mala smerovať do Holandska. Ide o najväčšie zhabané množstvo tejto drogy v dejinách juhoamerickej krajiny, uviedla tamojšia protidrogová jednotka FELCN. Na čiernom trhu by mal kokaín hodnotu vyše 526 miliónov dolárov (cca 482 mil. eur).

Kokaín sa podarilo objaviť v nákladnom aute, ktoré viezlo materiál na drevené podlahy. Polícia zatkla štyri osoby a vykonala deväť domových prehliadok.

„Historický výsledok,“ práce polície pochválil na sociálnej sieti X aj prezident Bolívie Luis Arce, ktorý zverejnil tiež fotografie, na ktorých vidieť balíky drevených dlaždíc, medzi ktorými sa drogy ukrývali.

Bolívia je tretím najväčším producentom kokaínu na svete po Kolumbii a Peru. Pestovanie koky tam nie je trestné, pretože podľa ústavy táto rastlina nie je zo svojej podstaty omamnou látkou. Koka sa naopak považuje za súčasť kultúrneho dedičstva, pretože jej žuvanie odpradávna pomáha Bolívijčanom zaháňať únavu a hlad.

Veľké množstvo koky však každoročne končí v rukách výrobcov kokaínu a obchodníkov s drogami. Z toho vyplývajú problémy s vysokou kriminalitou spojenou s drogovými gangmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet