Na hlavný obsah

More vyplavuje v Austrálii balíčky. Ten, kto si ich ponechá, riskuje 25 rokov väzenia až doživotie

Polícia vyšetruje, odkiaľ sa balíčky vzali.

More vyplavuje v Austrálii balíčky. Ten, kto si ich ponechá, riskuje 25 rokov väzenia až doživotie
More vyplavuje v Austrálii balíčky. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Austrálska polícia vydala varovanie, aby obyvatelia oblasti medzi Sydney a Newcastlom nehľadali v mori balíčky s kokaínom. Tie sa na tamojších plážach začali objavovať minulý týždeň.

Polícia vyšetruje, odkiaľ sa tam vzali, a varuje, že za ponechanie si takéhoto suveníru hrozí až doživotné väzenie. Informoval o tom server austrálskej stanice ABC, podľa ktorého musela pobrežná hliadka tento týždeň už zachraňovať dvoch ľudí, ktorí sa snažili pre takýto balík doplávať.

„Ak u niekoho takýto balíček nájdeme, hrozí mu 25 rokov väzenia až doživotie, pretože je to veľké množstvo drogy,“ varoval detektívny inšpektor Jason Weinstein. „Zatiaľ tiež nevieme, akej kvality droga v týchto balíčkoch je, či nie je s niečím zmiešaná,“ dodal. Podľa neho panuje stále mnoho neznámych v tomto prípade.

Balíčky s kokaínom začali na plážach na austrálskom juhovýchodnom pobreží ľudia nachádzať minulý týždeň. Medzi prvými našiel jeden okoloidúci 39 balíčkov kokaínu na pláži v oblasti Magenta, asi sto kilometrov severne od Sydney.

Boli pokryté kôrovcami, čo naznačuje, že v mori boli dlhšie. Ako dlho to bolo, polícia nevie. Doteraz sa pri pobreží medzi Newcastlom a Sydney našlo 124 kilogramových balíčkov kokaínu.

Polícia sa domnieva, že drogy pochádzajú z Južnej Ameriky. Podľa Weinsteina mohla byť zásielka pripevnená k trupu nákladnej lode pod vodou a uvoľnila sa kvôli rozbúrenému moru v posledných týždňoch.

Austrália patrí k krajinám s najväčšou spotrebou metamfetamínu, kokaínu a marihuany, vyplýva podľa agentúry EFE z vlaňajších údajov austrálskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet