Na hlavný obsah

V Nemecku protestovali proti extrémizmu, demonštrácií sa zúčastnilo vyše 900-tisíc ľudí

Cieľom akcií bolo vyslať signál ľuďom s prisťahovaleckým pôvodom, že sú súčasťou spoločnosti.

V Nemecku protestovali proti extrémizmu, demonštrácií sa zúčastnilo vyše 900-tisíc ľudí
Ľudia nesú transparent počas demonštrácie proti AfD a pravicovému extrémizmu v nemeckom meste Kassel. Foto: TASR/DPA

Víkendových demonštrácií proti pravicovému extrémizmu a na ochranu demokracie sa v asi 83-miliónovom Nemecku zúčastnilo viac ako 900-tisíc ľudí. Informovalo o tom v pondelok (22. 1.) podľa agentúry DPA spolkové ministerstvo vnútra.

„Podľa toho, čo sčítala spolková polícia, sa na demonštrácii cez víkend zúčastnilo asi 910 600 ľudí,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Maximilian Kall.

V sobotu sa svoj odpor voči pravicovému extrémizmu do ulíc rôznych nemeckých miest vydalo dať najavo okolo 360-tisíc ľudí, v nedeľu demonštrácie pritiahli 550-tisíc účastníkov.

Cieľom týchto akcií bolo vyslať signál všetkým ľuďom s prisťahovaleckým pôvodom, že rozhodne sú súčasťou nemeckej spoločnosti. V Mníchove kvôli príliš veľkému návalu usporiadatelia zhromaždenie rozpustili.

Podnetom bola schôdzka extrémistov

Podnetom na demonštrácie boli informácie, ktoré priniesli investigatívni novinári spoločnosti Correctiv o schôdzke pravicových extrémistov, ktorá sa konala vlani v novembri v Postupime.

Zúčastnili sa jej aj niektorí politici protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) alebo jednotlivci z radov Kresťanskodemokratickej únie (CDU), najväčšej opozičnej strany v Nemecku.

Rakúsky krajne pravicový aktivista Martin Sellner agentúre DPA potvrdil, že sa tam hovorilo o takzvanej remigrácii, čo je termín, ktorý prívrženci krajnej pravice používajú pre snahy o to, aby ľudia s prisťahovaleckými koreňmi opustili Nemecko, a to aj donútením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet