Na hlavný obsah

VšZP podľa ombudsmana porušila ústavné právo pacientov

Poisťovňa tvrdí, že postupuje podľa zákona.

VšZP podľa ombudsmana porušila ústavné právo pacientov
Ilustračná snímka - budova VšZP. Foto: RTVS

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) porušila ústavné právo pacientov. Zistil to verejný ochranca práv. Štátna poisťovňa podľa Róberta Dobrovodského ľuďom dostatočne nezdôvodnila, prečo im zamietla liečbu. Poisťovňa tvrdí, že postupuje podľa zákona.

Väčšina moderných liekov je hradená v tzv. výnimkovom režime, to znamená, že je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí alebo nie. RTVS informovala o desiatkach prípadov, keď pacienti dostali zamietavé stanovisko.

„Na základe biopsie mi zistili gén, na ktorý by mala zaberať imunoterapia vo forme lieku Keytruda. Problém je v tom, že Všeobecná zdravotná poisťovňa mi odoprela ten liek preplácať,“ sťažoval sa ešte v apríli minulého roka onkologický pacient Martin Michalek.

Zisteniam ombudsmana sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Niektorí pacienti sa k lieku buď nedostali, alebo si ho napokon museli platiť sami. Verejný ochranca práv preveril niektoré podnety, keď štátna poisťovňa drahú liečbu neschválila. Prečo – to sa pacienti podľa ombudsmana nedozvedeli.

„Poisťovňa, keď vydá negatívne rozhodnutie, stanovisko, tak neuvádza presvedčivé, zrozumiteľné odôvodnenie a pacient má právo na presvedčivé, rozumné odôvodnenie, vyplýva to z ústavy,“ upozorňuje Dobrovodský.

Problémy medzi pacientmi a lekármi

Verejný ochranca práv poukazuje aj na prípad, keď poisťovňa nesúhlasila s preplatením lieku na spinálnu svalovú atrofiu, lebo pacient nespĺňal kritériá. Pritom práve preto jeho ošetrujúci lekár žiadal o výnimku.

„Potom vznikajú aj rozpory medzi lekármi a pacientmi. Pacienti idú potom za doktorom a hovoria pán doktor, vy ste mi tú žiadosť asi zle odôvodnili, to znamená, je dôležité, aby VšZP alebo všetky poisťovne, riadne odôvodnili svoje rozhodnutia,“ hovorí Dobrovodský.

O probléme rokovala aj rada vlády pre ľudské práva. Schválili návrh, podľa ktorého má rezort zdravotníctva ako jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne zabezpečiť, aby dbala na práva pacientov.

„Podmienky, za ktorých sa nekategorizovaný liek môže hradiť z verejných zdrojov, sa riadia platnou legislatívou, internými normami, štandardnými terapeutickými postupmi platnými v zahraničí alebo na Slovensku a informáciami o charakteristických vlastnostiach produktu, ktorými disponuje výrobca,“ priblížila pracovníčka odd. komunikácie VšZP Ivana Linetová.

Poisťovňa zároveň dodáva, že pri každej žiadosti o liek na výnimku prihliada na účinnosť a bezpečnosť liečby pre konkrétneho pacienta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko