Na hlavný obsah

Zemetrasenie zasiahlo pohraničnú oblasť Kirgizska a Číny: Ľudia v strachu vybiehali na ulice len v pyžamách

Oblasť zasiahli aj následné otrasy.

Zemetrasenie zasiahlo pohraničnú oblasť Kirgizska a Číny: Ľudia v strachu vybiehali na ulice len v pyžamách
Ilustračná snímka- zemetrasenie. Foto: TASR

Zemetrasenie s magnitúdou 7,0 v pondelok (22. 1.) zasiahlo pohraničnú oblasť Kirgizska a čínskej provincie Sin-ťiang. Informovalo o tom Európske seizmologické centrum (EMSC) na svojej webovej stránke.

Podľa agentúry Reuters otrasy pocítili obyvatelia najväčšieho kazašského mesta Almaty, ktoré leží približne 270 kilometrov severozápadne od epicentra.

Ľudia počas otrasov vybiehali z domov, niektorí len v pyžamách a napriek chladnému počasiu sa zhromažďovali na uliciach. Neboli hlásené žiadne škody.

Kazašské úrady stanovili magnitúdu otrasov na 6,7. Podľa EMSC bolo ohnisko zemetrasenia v hĺbke deväť kilometrov, zatiaľ čo Geologická služba USA (USGS) uvádza, že otrasy vznikli v hĺbke 13 kilometrov. USGS tiež stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,0 a čínske úrady na 7,1.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Číne. Oblasť Sin-ťiang, ktorej pôvodnými obyvateľmi sú najmä moslimskí Ujguri, je rozsiahla oblasť, kde sú zemetrasenia pomerne časté.

Agentúra AP s odvolaním sa na tlačovú agentúru Nová Čína uviedla, že udalosť otriasla prefektúrou Aksu v utorok (23. 1.) krátko po 02.00 h miestneho času (v pondelok 19.00 h SEČ). Čínske úrady zatiaľ nehlásili žiadne škody.

Oblasť zasiahli aj následné otrasy. Niektoré z nich pocítili aj obyvatelia Uzbekistanu, uvádza agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet