Na hlavný obsah

Zomrel hudobný producent Frank Farian (†82), ktorý stál za vznikom Boney M. a Milli Vanilli

Bol spoluautorom viacerých ich hitov.

Zomrel hudobný producent Frank Farian (†82), ktorý stál za vznikom Boney M. a Milli Vanilli
Nemecký hudobný producent Frank Farian. Foto: ČTK/imago stock&people/Christian Offenberg

Vo veku 82 rokov zomrel nemecký hudobný producent Frank Farian. Založil celosvetovo úspešné hudobné skupiny Boney M. a Milli Vanilli. Bol tiež spoluautorom ich hitov.

Spoločnosť Allendorf Media to oznámila v utorok (23. 1.) v mene rodiny hudobného producenta, ktorý od 60. rokov minulého storočia vystupoval pod menom Frank Farian. Umelec zomrel pokojne vo svojom dome v Miami na Floride.

Farian sa vo svete preslávil ako hudobný producent a skladateľ, ale v Nemecku bol známy skôr ako spevák hitov. Bol spoluautorom hitov pre Boney M., ako napríklad Daddy Cool, Rasputin a Ma Baker. Svetové tanečné hity skladal ako na bežiacom páse, informovala tlačová agentúra DPA.

Farian produkoval disco hity od 70. rokov minulého storočia. Jeho piesne sú „popovou klasikou a soundtrackom jednej generácie“, uviedla ďalej agentúra DPA.

Vyučil sa za kuchára

Farian sa narodil ako Franz Reuther v západonemeckom meste Kirn an der Nahe. Vyučil sa za kuchára a v roku 1963 nahral svoj prvý album Shouting Ghost so svojou vtedajšou skupinou Frankie Farian und die Schatten. Neskôr sa preslávil ako spevák hitov a štandardov, ako napríklad Smoke Gets in Your Eyes.

V roku 1975 založil medzinárodnú diskotékovú skupinu Boney M., ale nikdy nevystupoval ako jej člen, hoci jej na nahrávkach prepožičal svoj mužský hlas.

Koncom 80. rokov Farian založil disco-popové duo Milli Vanilli, ktoré sa rozpadlo v roku 1990 po tom, ako vyšlo najavo, že jeho členovia, Francúz Fab Morvan a Nemec Rob Pilatus, nespievali svoje piesne sami a používali playback.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet