Na hlavný obsah

Bezdomovcom zlikvidovali obydlia, tak odišli do inej časti Bratislavy. Ak im mesto nepomôže, môžu migrovať donekonečna

Ak im mesto nepomôže, budú sa naďalej iba presúvať.

Bezdomovcom zlikvidovali obydlia, tak odišli do inej časti Bratislavy. Ak im mesto nepomôže, môžu migrovať donekonečna
Mesto uznáva, že domovov a centier je v Bratislave nedostatok a že nie sú prístupné všetkým. Foto: RTVS

Po tom, čo Ružinov zlikvidoval ich provizórne obydlia na Astronomickej ulici, sa niektorí ľudia bez strechy nad hlavou zdržiavajú v Podunajských Biskupiciach. Terénni pracovníci upozorňujú, že ak im mesto nepomôže, budú sa iba presúvať do ďalších mestských častí.

Aj keď na Astronomickej ulici v bratislavskom Ružinove už nie je po drogových díleroch ani stopy, začínajú sa objavovať v inej časti hlavného mesta – v Podunajských Biskupiciach.

„Monitorujeme ich správanie a ich lokalitu. V prípade, že sa to začne rozmáhať alebo sa začne vytvárať nejaká veľká skupina, tak určite zaujmeme asi podobné stanovisko ako zaujal Ružinov,“ vyhlásil starosta Podunajských Biskupíc Roman Lamoš.

Odtiaľ spomínaní ľudia prišli do Podunajských Biskupíc po tom, ako mestská časť začala lokalitu čistiť. Organizácie, ktoré sa týmto ľuďom venujú, odkazujú obyvateľom Biskupíc, aby sa narkomanov nebáli.

Problému bezdomovcov v Bratislave sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

„Mnoho z týchto ľudí boli odchovanci z detských domovov, ktorí v živote nepoznali vzťahovú väzbu, lásku, rodinu. Mnoho z týchto ľudí bolo deťmi užívateľov, predajcov a varičov drog,“ uviedla koordinátorka občianskeho združenia PRIMA Sabina Bredová.

Domov a centier je nedostatok

Podľa starostu Romana Lamoša by mal nepriaznivú situáciu s ľuďmi bez domova riešiť magistrát, inak budú migrovať donekonečna. Súhlasia s tým aj organizácie, ktoré s ľuďmi bez domova pracujú. Súčasne upozorňujú na praktiky, ktoré znepríjemňujú život ľuďom bez domova.

„Rozvŕtali schody aby na nich ľudia nemohli ani sedieť, na nich ľudia zvykli oddychovať a chrániť sa pred slnkom. Rozkopali zem pod tými stromami, aby si tam ľudia nemohli ľahnúť. Toto je maximálne nehumánne a absolútne bezočivé,“ konštatovala Bredová.

Mesto uznáva, že domovov a centier je v Bratislave nedostatok a že nie sú prístupné všetkým.

„Hlavné mesto si dalo za cieľ rozšíriť a zdostupniť sieť služieb do roku 2030, ako aj záväzok zamerať sa na komplexné služby vedúce k prevencii a ukončovaniu bezdomovectva, napr. podporou v bývaní,“ povedal hovorca Magistráru hlavného mesta Bratislavy Peter Bubla.

V Bratislave sú zatiaľ tri denné centrá a tri nocľahárne. Vo väčšine príjmu aj ľudí pod vplyvom návykových látok.

„Keď ten človek pomoc vyhľadá a keď sa chce liečiť, tak sa z toho dá. Tá úspešnosť je ako sme to tu my sledovali vysoká,“ uzavrel riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny