Na hlavný obsah

Časť obyvateľov obce prišla o pitnú vodu. Namerali v nej vysoké hodnoty nebezpečnej látky

Problém s pitnou vodou je v obci už dlhodobo.

Časť obyvateľov obce prišla o pitnú vodu. Namerali v nej vysoké hodnoty nebezpečnej látky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Časť obyvateľov obce Kecerovce nemá pitnú vodu, pretože v nej namerali vysoké hodnoty arzénu. Miestni zatiaľ chodia k inému zdroju. Ale ten nestačí.

V Kecerovciach žije okolo 4-tisíc obyvateľov. Problém s pitnou vodou majú už dlhodobo. Vo vode sa teraz potvrdil arzén v takých množstvách, že hygienici zakázali používať vodu z verejného vodovodu.

„A taktiež opatrenie na obnovenie kvality a bezpečnosti pitnej vody,“ doplnila vedúca oddelenia pitnej vody Regionálneho radu verejného zdravotníctva Ivana Miková.

„Máme problém s vodou – pitnou vodou. Vo vode sa našiel arzén. Ťažký kov, ktorý je ťažko odbúrateľný,“ informoval starosta Keceroviec Miroslav Galas – Zaufal.

Arzén sa do spodných vôd dostáva z opálových baní a pohoria Makovica. Jeho koncentrácia sa časom zvyšuje. „Hodnota ukazovateľa arzénu v obci Kecerovce sa pohybovala od roku 2017 do roku 2023 v hodnotách od troch do 11,1 mg na liter. S jedným prekročením na 15, 2 mg na liter. Pričom limitná hodnota ukazovateľa je 10 mg na liter,“ priblížila Miková.

Obec má dva zdroje pitnej vody. Jeden museli aktuálne pre arzén odstaviť. „Menšia časť obce má pitnú vodu, kde si všetci obyvatelia môžu ísť nabrať vodu na varenie a na pitie,“ uviedol Galas – Zaufal.

Problému s pitnou vodou v Kecerovciach sa v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

Pomôcť môže úpravovňa vody

Po vodu takto chodia približne dva – tri týždne, niektorí obyvatelia závadnú vodu pijú aj naďalej. Starosta už rieši aj úpravovňu vody. Obec za ňu zaplatí 170 000 Eur.

„Našli sme aj peniaze v rozpočte, len čas potrebujeme na to. Lebo tá upravovňa vody sa nedá zakúpiť hneď, ale musí sa vyrobiť na mieru,“ ozrejmil Galas – Zaufal. Starosta odhaduje, že krátkodobo problém vyrieši do troch mesiacov. Pomoc ponúklo aj ministerstvo.

„Úpravne vôd budú podporené aj z programu Slovensko. Na tretí štvrťrok tohto roka je naplánované vyhlásenie výzvy na podporu výstavby, intenzifikácie aj modernizácie úpravní vôd s celkovou alokáciou 33,8 miliónov eur. Oprávnenými žiadateľmi budú aj obce.
Obce môžu požiadať o dotáciu aj Environmentálny fond,“ uviedlo v písomnom stanovisku Ministerstvo životného prostredia SR.

Obec však musí nájsť dlhodobé riešenie, aby obyvateľov zásobila nekontaminovanou vodou 24 hodín denne. A to už bez finančnej pomoci od štátu nezvládne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny