Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností na Slovensku medziročne poklesli, zlacňovanie sa však výrazne pribrzdilo

Ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022.

Ceny nehnuteľností na Slovensku medziročne poklesli, zlacňovanie sa však výrazne pribrzdilo
Ilustračná snímka bytových domov. Foto: RTVS

Nehnuteľnosti určené na bývanie boli síce na konci roka drahšie o 2,1 percenta v porovnaní s letom, avšak v medziročnom porovnaní sa predávali lacnejšie o 1,1 percenta.

Dôvodom bolo znižovanie cien nových bytov a domov. Rozkolísaný vývoj cien zaznamenal Štatistický úrad SR v regiónoch Slovenska, najmä pri starších nehnuteľnostiach.

Ceny existujúcich nehnuteľností zdynamizovali rast z predošlého štvrťroku, ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V referenčnom medziročnom porovnaní na celoslovenskej úrovni kupujúci platili za domy a byty stále o 1,1 percenta nižšie sumy ako v rovnakom období roka 2022:

Realizačné ceny nehnuteľností v SR.
Realizačné ceny nehnuteľností v SR.Foto: ŠÚ SR

Zlacňovanie však v porovnaní s letom výrazne pribrzdilo. Existujúce nehnuteľnosti sa v priemere predávali za rovnaké ceny ako pred rokom, nové nehnuteľnosti už tretí štvrťrok v rade za ceny približne o 4 percentá nižšie ako pred rokom. V porovnaní s priemerom roka 2010 boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 83,2 percenta.

Z regionálneho hľadiska ceny nehnuteľností medzikvartálne vzrástli v 7 spomedzi 8 krajov SR, najvýraznejšie o 3,9 percenta v Bratislavskom kraji.

Lacnejšie sa predávali len v Nitrianskom kraji:

Zmeny realizačných cien nehnuteľností v krajoch SR - 4. štvrťrok 2023.
Medzikvartálne zmeny realizačných cien nehnuteľností v krajoch SR – 4. štvrťrok 2023.Foto: ŠÚ SR

Pri existujúcich nehnuteľnostiach ceny medzikvartálne stúpli v 6 z 8 regiónov Slovenska, najdynamickejšie v Banskobystrickom kraji takmer o 7 percent. Mierne zlacňovanie z predošlého obdobia pretrvalo v Prešovskom a Trenčianskom kraji.

Nové nehnuteľnosti zdraželi vo viacerých krajoch

Nové nehnuteľnosti v porovnaní s letom v 5 krajoch zdraželi, najvýraznejšie v Bratislavskom kraji o 6 percent. Pokles cien nových domov a bytov sa prejavil v Banskobystrickom, Trnavskom a najviac o 7,5 percenta v Nitrianskom kraji.

Naďalej však boli ceny nehnuteľností vo väčšine regiónov nižšie ako pred rokom, výnimkou boli len Nitriansky a Trnavský kraj.

Zásadnejšie medziročné poklesy sa odzrkadlili najmä pri nových nehnuteľnostiach, až v piatich krajoch to bolo o viac ako 5 percent:

Medziročné zmeny realizačných cien nehnuteľností v krajoch SR - 4. štvrťrok 2023.
Medziročné zmeny realizačných cien nehnuteľností v krajoch SR – 4. štvrťrok 2023.Foto: ŠÚ SR

Najvýraznejší pokles nových domov a bytov o 9 percent bol v Banskobystrickom kraji. Výrazne lacnejšie ako pred rokom sa predávali novostavby aj v Trenčianskom, Žilinskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika