Na hlavný obsah

Inflácia medziročne aj naďalej klesá, medzimesačne však ceny narástli. Najviac zdraželi tieto potraviny

Ceny mäsa, ktoré má spomedzi potravín najvyššiu váhu vo výdavkoch domácností, naopak, klesli.

Inflácia medziročne aj naďalej klesá, medzimesačne však ceny narástli. Najviac zdraželi tieto potraviny
Nákupný košík s nákupom. Foto: TASR/DPA

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli v januári 2024 oproti decembru 2023 o 0,7 percenta. Medziročná inflácia dosiahla 3,9 percenta, tempo rastu cien spomaľovalo od marca 2023. Ešte v decembri inflácia dosahovala 5,9 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší vplyv na januárový rast inflácie malo zdražovanie potravín a nealkoholických nápojov, ktorých ceny sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšili o 1,3 percenta.

Zdraželo predovšetkým ovocie, zelenina a cukor s cukrovinkami. Významnejšie stúpli tiež ceny minerálnych vôd a štiav. Ceny mäsa, ktoré má spomedzi potravín najvyššiu váhu vo výdavkoch domácností, naopak, klesli, v priemere o jedno percento.

Tempo rastu cien v medziročnom porovnaní spomaľovalo nepretržite už jedenásť mesiacov, aktuálne dosiahlo hodnotu 3,9 percenta. Medziročne vyššie ceny boli vo všetkých výdavkových skupinách domácností. Stále dvojciferný rast bol vo vzdelávaní a v zdravotníctve.

Graf vývoja spotrebiteľských cien v SR.
Graf vývoja spotrebiteľských cien v SR. Foto: Štatistický úrad SR

Pokles cien pohonných látok spomalil

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi, a tiež ceny bývania a energií. Ide o dve podielovo najvýznamnejšie zložky vo výdavkoch domácností.

Medziročný pokles cien za pohonné látky sa ku koncu roka postupne zmierňoval a v januári platili spotrebitelia už len o 0,4 percenta, menej ako pred rokom.

Graf štruktúry výdavkov domácností pre rok 2024.
Graf štruktúry výdavkov domácností pre rok 2024. Foto: Štatistický úrad SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika