Na hlavný obsah

Členské štáty EÚ schválili ďalšie sankcie proti Rusku. Urobili tak deň pred druhým výročím začiatku vojny na Ukrajine

Ide už o trinásty balík sankcií.

Členské štáty EÚ schválili ďalšie sankcie proti Rusku. Urobili tak deň pred druhým výročím začiatku vojny na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členské štáty EÚ definitívne schválili trinásty balík sankcií proti Rusku, ktorý obsahuje zoznam 106 jednotlivcov a 88 inštitúcií či firiem. Sankcie sú zamerané proti režimu prezidenta Vladimira Putina a proti tým, ktorí ho podporujú v jeho „nelegálnej, nevyprovokovanej a neoprávnenej agresii“, uviedla v piatok (23. 2.) Rada EÚ vo svojom vyhlásení.

Na sankčnom balíku sa zástupcovia krajín EÚ zhodli už v stredu (21. 2.), odvtedy prebiehalo schvaľovanie členskými štátmi takzvanou písomnou procedúrou.

„Dospeli sme k smutnému dvojročnému výročiu odkedy Vladimir Putin začal rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, a Európska únia neustáva v tlaku na Rusko. Dnes ďalej sprísňujeme opatrenia voči ruskému vojenskému a obrannému sektoru, zameriavame sa aj na subjekty v tretích krajinách, ktoré (Rusku) dodávajú vybavenie, a rovnako na osoby zodpovedné za nezákonné deportácie a vojenskú prevýchovu ukrajinských detí, „uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

„Zostávame jednotní v našom odhodlaní zničiť ruskú vojnovú mašinériu a pomôcť Ukrajine zvíťaziť v jej legitímnom sebaobrannom boji a obnoviť jej nezávislosť, územnú celistvosť a suverenitu,“ dodal.

Žiadne sektorové sankcie

Balík tentoraz neobsahuje žiadne sektorové sankcie, ako tomu bolo napríklad pri tom predchádzajúcom, ktorý sa týkal zákazu dovozu diamantov. Obsahuje však obmedzenia voči ďalším 106 jednotlivcom a 88 právnickým osobám.

Ide o subjekty predovšetkým z vojenského a obranného sektora, ale aj ďalšie osoby, ktoré sa napríklad podieľajú na dodávkach severokórejských zbraní do Ruska. Na zozname sú aj ďalší ľudia z ruskej justície, miestni politici či iné osoby zodpovedné za deportácie ukrajinských detí.

Celkovo sa teraz všetky sankcie prijaté EÚ vzťahujú už na viac ako dvetisíc jednotlivcov a ďalších subjektov. Firmy zo sankčného zoznamu majú zmrazený majetok na území EÚ. Subjekty z Únie s nimi majú zakázané akokoľvek obchodovať či im poskytovať financie.

Zmrazené aktíva majú aj fyzické osoby, na tie sa navyše vzťahuje zákaz cestovania do krajín EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika