Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici mohli ľudia vyjadriť podporu detským onkologickým pacientom. Chorým deťom pomôžu aj hokejisti

Pätnásty február je dňom detskej rakoviny.

V Banskej Bystrici mohli ľudia vyjadriť podporu detským onkologickým pacientom. Chorým deťom pomôžu aj hokejisti
Chorým deťom pomôžu aj hokejisti. Foto: RTVS

Vo štvrtok (15. 2.) si pripomíname medzinárodný deň detskej rakoviny. Pri tejto príležitosti mohli ľudia v Banskej Bystrici vyjadriť podporu chorým deťom dobrovoľným príspevkom a kúpou zlatej stužky. Do pomoci sa zapoja aj domáci hokejisti.

Na Slovensku ročne diagnostikujú rakovinu viac než 200 deťom. Podľa detského onkológa je však v súčasnosti úspešnosť liečby vysoká. „Veľký pokrok sa dosiahol práve chemoterapiou a v poslednom čase dobrou podpornou liečbou. Takže dnes vieme vyliečiť určite viac ako 80 percent detí,“ priblížil detský onkológ Pavel Bician.

Dňu venovanému malým onkologickým pacientom sa venoval v Správach RTVS redaktor Lukáš Urbašík:

Pätnásty február je medzinárodným dňom detskej rakoviny. Občianske združenie svetielko nádeje sa pri tejto príležitostí snaží upriamiť pozornosť na deti, ktorým do cesty vstúpilo vážne onkologické ochorenie.

„My sa snažíme informovať, aby čo najviac rozumeli tejto problematike. Nie tak, ako je to vnímané, že je to nevyliečiteľné ochorenie, ale naopak, že veľa týchto detí sa dokáže vyliečiť, ale že tá cesta k uzdraveniu je pomerne dlhá,“ uviedol Bician.

Symbolom medzinárodného dňa detskej rakoviny je zlatá stužka. Tú si dnes mohli kúpiť aj návštevníci obchodného centra v Banskej Bystrici a pomôcť tak deťom s neľahkým osudom.

„Zlatá stužka, hádam asi preto, že deti sú naše najvzácnejšie poklady, je to naše zlato, ktoré musíme chrániť,“ ozrejmila koordinátorka dobrovoľníkov z o.z. Svetielko nádeje Vanda Prandorfyová.

Myšlienku podporia aj hokejisti

Medzinárodný deň detskej rakoviny podporia aj domáci hokejisti, ktorí na piatkový (16. 2.) zápas proti Novým Zámkom nastúpia v špeciálnych dresoch.

„Dresy pôjdu následne do dražby, z ktorých výťažok venujeme práve na občianske združenie Svetielko nádeje. Pripravili sme si aj ďalšie aktivity. Stena, na ktorú budú môcť ľudia nalepiť zlatú stužku, ktorú si zakúpia priamo pri stene, alebo ju dostanú v bufetoch pri zakúpení tomboly,“ informoval obchodno-marketingový riaditeľ HC 05 Banská Bystrica Vladimír Tropp.

Okrem toho si fanúšikovia na zápase budú môcť kúpiť aj špeciálny pohár. Výťažok venuje banskobystrický hokejový klub občianskemu združeniu svetielko nádeje na pomoc chorým deťom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny