Na hlavný obsah

Digitalizácia škôl mešká. Riaditelia sa obávajú, že prídu o peniaze a učebne zostanú bez vybavenia

Ministerstvo školstva tvrdí, že projekt pokračuje podľa plánu.

Digitalizácia škôl mešká. Riaditelia sa obávajú, že prídu o peniaze a učebne zostanú bez vybavenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vybavenie škôl počítačmi mešká. Tie, čo nakúpili, sú zas bez internetu. Na digitalizáciu škôl by malo ísť 200 miliónov eur z plánu obnovy. Riaditelia sa obávajú, že o tieto peniaze prídu a učebne zostanú bez digitálneho vybavenia.

Gymnázium Ladislava Sáru v Bratislave nedávno obdržalo nové notebooky a tablety pre svojich študentov. Napriek tomu však zostali niektoré počítače takmer nepoužiteľné, pretože im chýbajú kancelárske balíky a antivírusová ochrana.

Ako je na tom digitalizácia škôl? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Riaditeľ školy Pavel Sadloň zdôraznil, že kvalitné vybavenie počítačov je nevyhnutné pre efektívnu výučbu.

Požiadavky školy zahŕňajú náročnejšie verzie programu Office 365 a kvalitné operačné systémy Windows, ako aj ochranu pred vírusmi, ktoré sú nevyhnutné pre výukové programy.

Podobnú skúsenosť má aj ZŠ Ľ. Podjavorinskej v Košiciach. Riaditeľ Milan Dulina uviedol, že škola si musela kancelárske balíky zabezpečiť z vlastných zdrojov, a dúfa, že v budúcnosti sa im podarí získať ďalšie financie na doplnenie nedostatkov.

Aktuálne je iba 30 percent škôl plne digitálne vybavených. Ministerstvo školstva plánuje v druhej polovici tohto roka a v nasledujúcich rokoch poskytnúť počítače všetkým školám s pomocou vyčlenených 200 miliónov eur.

Ľubor Illek zo Slovensko Digital upozornil, že oneskorenia v dodávkach vybavenia a infraštruktúry spôsobili zdržanie projektov digitálnej modernizácie škôl. Napriek tomu vidí priestor na zlepšenie situácie v budúcnosti.

Proces obstarávania je zdĺhavý

Proces obstarávania technického vybavenia pre školy je zdĺhavý a vyžaduje si aj technické prípravy, ako je napríklad vytvorenie rozvodov. Niektorí riaditelia sa preto obávajú, že nestihnú využiť pridelené finančné prostriedky včas.

Ministerstvo školstva tvrdí, že aktuálne projekt digitálnej modernizácie škôl pokračuje podľa plánu a súčasne vykonáva prieskum potrieb škôl. V druhej fáze projektu má rezort školstva zabezpečiť školám, učiteľom a žiakom potrebné digitálne vybavenie podľa skutočných potrieb.

Školy upozorňujú, že aj keď dostanú technické vybavenie, môžu mať problémy s financovaním licencií na počítačové programy. Ministerstvo školstva sa preto pripravuje poskytnúť školám odporúčania, ako efektívne spravovať a financovať prevádzku technického vybavenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko