Na hlavný obsah

Poľsko sa dočká zablokovaných peňazí z Únie. Eurokomisia krajine uvoľnila 137 miliárd eur

Blokovala ich pre podkopávanie nezávislosti justície.

Poľsko sa dočká zablokovaných peňazí z Únie. Eurokomisia krajine uvoľnila 137 miliárd eur
Ilustračná snímka.

Európska komisia (EK) Poľsku formálne uvoľnila zhruba 137 miliárd eur, ktoré blokovala pre pochybnosti ohľadom právneho štátu v krajine. Informovala o tom vo štvrtok (29. 2.) v tlačovej správe EK.

Komisia v uplynulých rokoch za vlády národnokonzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) platbu peňazí z niektorých fondov pre Poľsko zmrazila. A to pre podkopávanie nezávislosti justície.

Komisia vo štvrtok oznámila, že odblokovala zhruba 60 miliárd eur z únijného fondu na obnovu ekonomík po pandémii ochorenia COVID-19 a zhruba 76,5 miliardy eur z fondu, ktorý je určený na vyrovnávanie životnej úrovne medzi únijnými štátmi.

Oznámený krok sa podľa agentúry AP očakával po tom, ako predsedníčka EK Ursula von der Leyenová minulý týždeň sľúbila „dobré správy“ pre súčasnú poľskú vládu liberálneho premiéra Donalda Tuska odmenou za jeho úsilie o zrušenie opatrení, ktoré zaviedla predchádzajúca vláda a ktoré boli v rozpore s princípmi Únie v oblasti justície.

Štvrtkový krok potvrdil zmenu vo vzťahoch medzi komisiou a Varšavou. Tie sa vyostrovali od roku 2015, keď sa PiS dostala k moci a začala zavádzať reformy. Tie podľa kritikov podriaďovali poľské súdnictvo politickej kontrole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet