Na hlavný obsah

Slovensko môže prísť o takmer miliardu eur, upozorňuje PS. Eurokomisia pozastavila hodnotenie platby z plánu obnovy

Komisii prekáža proces a aj obsah novely Trestného zákona.

Slovensko môže prísť o takmer miliardu eur, upozorňuje PS. Eurokomisia pozastavila hodnotenie platby z plánu obnovy
Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR z opozičného Progresívneho Slovenska (PS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Európska komisia (EK) pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o vyše 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.

Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii v priestoroch Národnej rady SR informovala opozičná strana Progresívne Slovensko (PS).

„Ide o vyše 900 miliónov eur, o ktoré, ak vláda nedohodne nápravu, môže Slovensko prísť. Robert Fico (Smer-SD) by si mal uvedomiť, že Európska únia nebude posielať peniaze, ak Slovensko nedokáže naplniť záväzky, ktorým sa zaviazalo. Ide o pozastavenie hodnotenia, kým vláda Fica nevykoná nápravu,“ povedal Michal Šimečka (PS) s tým, že niektoré míľniky sú v ohrození.

Najväčšími výhradami EK sú podľa PS právny štát, výdavkové limity a dôchodkové opatrenia. Komisii prekáža proces a aj obsah novely Trestného zákona.

Pri výdavkových limitoch vláda podľa Štefana Kišša (PS) porušila zákon o rozpočtových pravidlách. Schválila totiž rozpočet bez toho, aby boli limity jeho súčasťou. Náprava v tejto oblasti by podľa Kišša znamenala konsolidáciu vo výške miliardy eur.

„EK hovorí, že si je vedomá opatrení, ako sú 13. dôchodky a krátenie druhého piliera, ale žiada ich kvantifikáciu, ktorú sme pri rokovaní o týchto bodoch nevideli, a žiada kompenzačné opatrenia,“ priblížil Kišš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika