Na hlavný obsah

Galéria v Ružomberku sa ďalej rozpadáva. Rezort kultúry čaká na peniaze z EÚ

Už pred dvomi rokmi odtiaľ odviezli cenné obrazy.

Galéria v Ružomberku sa ďalej rozpadáva. Rezort kultúry čaká na peniaze z EÚ
Budova Galérie Ľ. Fullu je v žalostnom stave. Foto: RTVS

Z fasády Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku odpadli ťažké dosky z mramoru. Budova je v zlom stave. Už pred dvomi rokmi odtiaľ odviezli cenné obrazy. Ministerstvo kultúry sľubuje, že ju zrekonštruuje, ak na to získa peniaze z Európskej únie.

Ťažké mramorové dosky odpadli pravdepodobne v noci a tak nikoho nezranili. „Zistili sme, že mramorové platne sú len prilepené na fasáde, ani nie je na nejakých kovových hákoch, čo sme predpokladali, že je. Celá fasáda je viac a viac rozposúvaná a hrozí pád ďalších platní,“ priblížila riaditeľka Galérie Ľ. Fullu v Ružomberku Zuzana Gažíková.

Žalostnému stavu Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Milan Velecký:

Vedenie galérie zvažuje, že dajú dole nielen najviac poškodené mramorové panely, ale aj písmená z bronzu, aby sa pri páde nepoškodili.

„Zatiaľ sme to takto provizórne opáskovali a teraz pripravujeme, že nejako lepšie to opáskovať, s nejakými vytlačenými informáciami, že nevstupovať,“ dodala Gažíková.

Galéria ostáva zatvorená

Východný predný roh budovy výrazne klesol, priečelie stavby „zdobí“ prasklina, cez ktorú vidno až do vnútra galérie.

„Nedochádza k extrémnemu zatekaniu, ale proces degradácie je veľmi postupný. Tým, že chvalabohu sme tam, stále sa snažíme s tým bojovať. Takže odstraňujeme plesne, ktoré sú už vlastne vo všetkých priestoroch, kam návštevníci mohli chodiť,“ opísala Gažíková.

Galériu, v ktorej akademický maliar Ľudovít Fulla žil a tvoril, postavili pred 50 rokmi. Pred dvomi rokmi do nej tak veľmi zatekalo, že všetky Fullove obrazy odviezli. Vtedy náklady na jej rekonštrukciu odhadli na takmer dva milióny eur. Podľa rezortu kultúry ich získajú z Európskej únie.

„V stredu bol na monitorovacom výbore Programu Slovensko schválený národný projekt Obnova pamiatok vo vlastníctve štátu, z ktorého bude financovaná aj obnova Fullovej galérie. Aktuálne ešte treba, aby ministerstvo investícií vyhlásilo k tomuto projektu výzvu a môžeme začať s financovaním rekonštrukcie,“ uviedla riaditeľka odboru komunikácie ministerstva kultúry Petra Bačinská.

Galéria Ľudovíta Fullu ostane pre verejnosť naďalej zatvorená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko