Na hlavný obsah

Haiti: Z vraždy prezidenta obžalovali jeho vdovu, bývalého premiéra a exšéfa polície

Prezident Moisa zomrel v júli 2021.

Haiti: Z vraždy prezidenta obžalovali jeho vdovu, bývalého premiéra a exšéfa polície
Na archívnej snímke z roku 2016 bývalý haitský prezident Jovenel Moise so svojou manželkou. Foto: Profimedia

Sudca vyšetrujúci zavraždenie haitského prezidenta Jovenela Moisa v júli 2021 vydal v pondelok (19. 2.) záverečnú správu. V nej žaluje za atentát okrem iných vdovu po prezidentovi Martine Moisovú, expremiéra Clauda Josepha a bývalého šéfa haitskej štátnej polície Léona Charlesa. informovala o tom tlačová agentúra AP.

Charles, ktorý teraz slúži ako stály zástupca Haiti pri Organizácii amerických štátov, čelí najzávažnejším obvineniam. A to z vraždy, pokusu o vraždu, vlastnenia a nezákonného nosenia zbraní, zo sprisahania proti vnútornej bezpečnosti štátu a zo spolčovania so zločincami.

Vdova Moisová a expremiér Joseph sú obvinení zo spolupáchateľstva a spolčovania so zločincami.

Očakáva sa, že zistenia sudcu ešte viac destabilizujú krajinu. Tá už aj tak zápasí s vlnou násilia gangov a spamätáva sa z nedávnych násilných protestov žiadajúcich odstúpenie premiéra Ariela Henryho.

Celkovo je v 122-stranovej správe zverejnenej v pondelok obžalovaných takmer 50 podozrivých. Ďalších 11 podozrivých vydali do USA a obvinených z vraždy, pričom troch z nich už odsúdili.

Prokuratúra v USA označila atentát za sprisahanie. To zosnovali na Haiti a v americkom štáte Florida. Najali žoldnierov, aby Moisa uniesli alebo zabili. V čase vraždy 7. júla 2021 v jeho súkromnom sídle neďaleko haitského hlavného mesta Port-au-Prince mal 53 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet