Na hlavný obsah

Indická modelka predstierala smrť. Chcela zvýšiť povedomie o rakovine

Správa o smrti Poonam bola pre jej fanúšikov prekvapením.

Indická modelka predstierala smrť. Chcela zvýšiť povedomie o rakovine
Indická modelka a influencerka Poonam Pandey. Foto: instagram/poonampandeyreal

Indická modelka a influencerka Poonam Pandey oklamala svojich sledovateľov na sociálnej sieti. Zverejnila status, že podľahla rakovine krčka maternice, čo neskôr odvolala. Vyvolalo to kontroverziu a polemiku o etike online kampaní, informovala v pondelok (5. 2.) agentúra DPA.

Mladá žena (32) mala 1,3 milióna sledovateľov a kontroverzným statusom chcela zvýšiť povedomie o rakovine krčka maternice. Na jej konte sa preto 2. februára objavila správa, že prehrala boj s touto chorobou. Na sociálnych sieťach aj v médiách sa objavili jej nekrológy a poctu jej vzdali aj filmové hviezdy Bollywoodu.

Správa o smrti Poonam bola pre jej fanúšikov prekvapením. Mnohí o jej pravdivosti pochybovali, pretože niekoľko dní pred tým sa na Instagrame objavili fotografie influencerky na palube výletnej lode, na ktorých vyzerá v dobrom zdraví.

Poonam Pandey sa preto musela priznať a vo videu zo soboty (3. 2.) ubezpečila, že je živá a zdravá, čo „však nemôžu povedať tisíce žien, ktoré podľahli rakovine krčka maternice“. Pripomenula, že napriek kontroverznému spôsobu dokázala v Indii zvýšiť povedomie o tejto chorobe.

Falošná správa o smrti mnohých pobúrila a časť z nich mladú Indku kritizovala za sebastrednosť.

„Predstierať smrť pod zámienkou zvyšovania povedomia je nielen neetické, ale aj manipulatívne,“ napísal jeden z fanúšikov.
Ďalší jej odkázal, že správu o jej skutočnej smrti už nebude nikto brať vážne.

V Indii je rakovina krčka maternice druhým najčastejším onkologickým ochorením u žien, vyplýva z údajov lekárskeho časopisu Lancet. V rámci celosvetovo registrovaných prípadov tohto ochorenia patrí Indii takmer štvrtina, dodala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet