Na hlavný obsah

Prípadov rakoviny celosvetovo pribúda, ochorie zhruba každý piaty človek. Môžu za to aj tieto príčiny

Každý deviaty muž a každá 12. žena na rakovinu zomrie.

Prípadov rakoviny celosvetovo pribúda, ochorie zhruba každý piaty človek. Môžu za to aj tieto príčiny
Na ilustračnej snímke infúzia. Foto: Unsplash

Počet prípadov rakoviny celosvetovo rastie, v roku 2022 bolo stanovených viac ako 20 miliónov nových diagnóz. Informovala o tom vo štvrtok (1. 2.) Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), pôsobiaca pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), v predstihu ku Svetovému dňu boja proti rakovine, ktorý pripadá na nedeľu (4. 2.).

Do roku 2050 podľa odhadov WHO stúpne počet nových prípadov rakoviny o 77 percent na 35 miliónov. Nárast však nebude rovnomerný, v chudobnejších krajinách bude predstavovať 142 percent, predpovedá agentúra.

Rakovinou počas svojho života ochorie zhruba každý piaty človek a najčastejšími diagnózami sú pritom rakovina pľúc a prsníka, upozornila ďalej IARC. Každý deviaty muž a každá 12. žena na rakovinu zomrie.

Na Slovensku bolo podľa IARC v roku 2022 diagnostikovaných 30 913 prípadov rakoviny, najčastejšie prostaty a prsníka.

Za očakávaným nárastom prípadov rakoviny sú podľa IARC okrem iného celkový rast počtu obyvateľov a tiež skutočnosť, že sa ľudia dožívajú čoraz vyššieho veku. K tomu sa pridávajú zvýšené riziká spôsobené zmenou životného štýlu. Svoju úlohu tu zohrávajú napríklad fajčenie, konzumácia alkoholu, obezita i znečistenie ovzdušia.

Takmer 10 miliónov ľudí

V roku 2020 bolo podľa skoršej správy agentúry so sídlom vo francúzskom Lyone diagnostikovaných 19,3 milióna prípadov rakoviny. IARC však upozorňuje aj na obtiažnosť priamych porovnaní, pretože metódy zberu údajov sú priebežne aktualizované.

V roku 2022 podľa IARC na rakovinu vo svete zomrelo 9,7 milióna ľudí. Najčastejšími druhmi sú rakovina pľúc, prsníka a čriev. U žien je na prvom mieste karcinóm prsníka, nasledovaný rakovinou pľúc a čriev. U mužov je najčastejšie nádorové ochorenie pľúc, nasledované rakovinou prostaty a čriev. IARC vychádza z údajov zo 185 krajín.

Rakovinu pľúc predvlani odhalili u 2,5 milióna ľudí, čo bolo 12,4 percenta všetkých zachytených prípadov rakoviny. Diagnózu rakoviny prsníka si vypočulo 2,3 milióna žien, čo predstavuje 11,6 percenta všetkých prípadov.

Rakovinu čriev diagnostikovali u 1,9 milióna ľudí, teda v 9,6 percenta prípadov. V frekvencii nasledujú rakovina prostaty a žalúdka.

Rakovina pľúc bola v roku 2022 aj najčastejšou príčinou úmrtí spôsobených nádorovými ochoreniami. Podľahlo jej 1,8 milióna ľudí, čo je 18,7 percenta všetkých zosnulých na rakovinu. Ďalších 900-tisíc ľudí zomrelo na rakovinu čriev a 670-tisíc ľudí na rakovinu prsníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet