Na hlavný obsah

Irán začal s výstavbou nového výskumného jadrového reaktora

Teherán tvrdí, je jadrovú energiu využíva len na civilné účely.

Irán začal s výstavbou nového výskumného jadrového reaktora
Iránsky prezident Ebráhím Raísí (vľavo) na návšteve jadrovej elektrárne v Búšehri. Foto: AFP PHOTO/HO/IRANIAN PRESIDENCY

Irán začal v pondelok (5. 2.) s výstavbou svojho štvrtého výskumného jadrového reaktora. Betónové základy sa začali budovať v meste Isfahán vo vnútrozemí. Informovala o tom agentúra DPA.

Reaktor bude mať výkon desať megawattov, uviedol šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Mohammad Eslám. Už pred niekoľkými dňami oznámil plány na výstavbu štyroch jadrových elektrární na juhu krajiny v provincii Hormozgán s celkovým výkonom 5 000 megawattov.

V Iráne je v súčasnosti v prevádzke jedna jadrová elektráreň v prístavnom meste Búšehr. Islamská republika však dlhodobo čelí kritike viacerých krajín pre svoj jadrový program a obvieniam z pokusov o výrobu jadrových zbraní. Teherán tvrdí, je jadrovú energiu využíva len na civilné účely.

Teherán v roku 2015 podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami a EÚ dohodu, ktorá obmedzila iránsky jadrový program výmenou za zrušenie sankcií.

Spojené štáty však od tejto dohody v roku 2018 jednostranne odstúpili. Irán odvtedy svoje záväzky opakovane porušil a pokračuje v obohacovaní uránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet